25. kolovoza 1991. - Dr. Franjo Tuđman na Banovini

25.08.2021. 10:02:00

Odjeven u odoru Zbora narodne garde hrvatski predsjednik Franjo Tuđman obišao je 25. kolovoza 1991. bojišnicu na Banovini. Unatoč tomu što je oružani sukob bio u punom mahu, posjetio je hrvatske položaje u Petrinji, Peckom, Hrvatskoj Kostajnici i Sisku.

Tuđman je razgovarao sa zapovjednicima obrane i predstavnicima kriznih centara Banije, Moslavine i Posavine. Hrvatski predsjednik pokazao je iznimnu hrabrost. Naime,  kao i prijašnjih dana i tog jutra šire područje Petrinje bilo je pod udarom tenkova i topništva JNA, štoviše napadnuta je i glavna policijska stanica u gradu. Tuđman je potpuno iznenadio građane svojim dolaskom i obilaskom teško oštećenih objekata.

Očito da je iznenadio i zapovjednika petrinjskog garnizona JNA pukovnika Slobodana Tarbuka koji se nije odazvao pozivu na razgovor. Stoga je Tuđman unatoč svim potencijalnim opasnostima nastavio obilazak i popričao s oduševljenim Petrinjcima, te popio kavu u blizini glavnog gradskog trga. Štoviše, unatoč stalnoj opasnosti od snajpera i tomu što je na mali gradić na rijeci Uni svakodnevno ispaljivano stotine projektila, predsjednik je poslije posjetio okruženu Hrvatsku Kostajnicu.

Istog dana Vukovar je bio metom dotad najžešćeg napada. Naime, nakon što je na zadnjoj barikadi između Borova sela i Borova naselja kamion JNA nagazio na protutenkovsku minu, što je rezultiralo pogibijom jednog vojnika, Armija i srpski pobunjenici krenuli su u odmazdu.  Iz vukovarske vojarne izašli su tenkovi i transporteri te otvorili vatru po položajima obrane, ali i civilnim ciljevima.

U napade se uključilo i topništvo i zrakoplovstvo JNA. Zrakoplovi su napali silos Đergaj i objekte na Opatovcu. Iako je bila dogovorena obustava neprijateljstava, nastavljeni su napadi na Vukovar. Unatoč obećanjima vrha Armije o prekidu vatre, JNA je 28. kolovoza iznova žestoko napala Vukovar; sa zemlje i iz zraka. 

 Video možete pogledati na linku https://youtu.be/UKbX2WJZJCg

Izvor: daniponosa.hrt.hr/Foto:HRT

Izvorni autor: daniponosa.hrt.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.