30. lipnja 1934. – Noć dugih noževa

30.06.2022. 10:36:00

Gestapo i SS proveli su krvavu likvidaciju Hitlerovih političkih konkurenata i protivnika. Na udaru su bili svi, od radikalnih “smeđekošuljaša” do miroljubivih katolika.

Na današnji dan 1934. odigrala se jedna od najpoznatijih epizoda u povijesti nacizma. Naime, Hitler je očistio nacističku stranku od svojih konkurenata. Na udaru su naročito bili tzv. “smeđekošuljaši” tj. pripadnici Jurišnih odreda (Sturmabteilung – SA). Njihov vođa, Ernst Röhm bio je konkurent Hitleru i smatrao je da nacisti moraju provesti još i “socijalnu” revoluciju, tj. preraspodjelu bogatstva između bogatih i siromašnih. Hitler se protivio takvom socijalističkom radikalizmu i nije mu se sviđala Röhmova ambicioznost i rastuća nezavisnost i bahatost pripadnika SA. Naime, “smeđokošuljaši” su se osilili i činili nasilje na ulicama Njemačke, a Röhm je čak htio integrirati čitavu njemačku vojsku u SA. Da bi primirio pripadnike njemačke armije koji su prezirali SA, Hitler je odlučio obračunati s Röhmom i njegovim “smeđekošuljašima”.

Hitler je na današnji dan odletio u München i osobno dao uhititi Röhma. Uhićen je i Röhmov zamjenik, kojeg su po pričanju Hitlerovog vozača zatekli u krevetu s 18-godišnjim mladićem. Hitler je osobno ušao u sobu i naredio da se Röhmov zamjenik i mladić iznesu van i pogube. Samom Röhmu SS-ovci su ponudili u zatvoru pištolj i rekli mu da ima deset minuta da se ubije ili će ga ubiti oni. On je odgovorio: “Ako trebam biti ubijen, neka me ubije Adolf osobno.” Kad su se SS-ovci nakon 10 minuta vratili, Röhm je prkosno rastvorio košulju na prsima. Ustrijelili su ga na mjestu.

Nisu bili na udaru samo pripadnici SA. Hitler je naredio likvidaciju i ostalih kritičara njegovog režima. Tako je Gestapo ušao u ured Ericha Klausenera, vođe Katoličke akcije (katolici su se suprotstavljali nacističkom režimu) i ustrijelio ga za njegovim radnim stolom.

Izvor: Narod

Izvorni autor: Narod.hr/Foto: nepoznati autor, commons.wikimedia.org

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.