33. obljetnica 128. brigade: U subotu na Drenovi otkrivanje spomen obilježja poginulima

16.10.2024. 19:08:00

Središnji dio obilježavanja 33. obljetnice osnutka 128. brigade HV održat će se u subotu 19. listopada s početkom u 10,30 sati na groblju Drenova kad je zakazano otkrivanje spomen obilježja posvećenog 25 poginulih pripadnika naše brigade.

U izradi spomen obilježja posebno su nam pomogli Grad Rijeka putem KD Kozala kao i Primorsko-goranska županija, zahvaljujemo se i Gradu Kastvu te općinama Viškovo i Čavle, tvrtkama Molo Longo i Doker kao i nizu privatnih donatora bez kojih ne bismo mogli realizirati ovaj projekt, sjećanje na ljude koji su podnijeli najveću žrtvu za našu slobodu. 

Istaknuo je to Walter Cvjetan, predsjednik Udruge 128. brigade HV Sveti Vid Rijeka na prigodnoj konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.

Cvjetan je tom prigodom iznio i vrlo iscrpni ratni put 128. brigade, od osnutka u listopadu 1991. godine, nakon čega su uslijedili mjeseci velikih stradanja i žrtvi da bi sjajnim vojnim akcijama tijekom Oluje i oslobađanjem Korenice doživjeli priznanja od strane najviših državnih vojnih dužnosnika.

– Iako se to manje komunicira, upravo su taj naš ustroj, disciplina i vještina u obavljanju i najsloženijih zadataka značili da Oluja nije za nas kraj ratnog djelovanja. Temeljem međudržavnih sporazuma produžili smo prema Drvaru, da bismo tek u prosincu, nakon što smo se spremili za vojno oslobađanje istoka Hrvatske, zahvaljujući odluci o mirnoj reintegraciji, demobilizirali i vratili svojim kućama, dodao je Cvjetan.

Povodom rođendana 128. brigade na Korzu je do 24. listopada otvorena izložba prigodnih plakata na kojima se može pratiti njihov ratni put, a zahvalnost na ratnim postignućima kao i time podarenoj slobodi i neovisnosti iskazale su im se Ermina Duraj, pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine PGŽ kao i Jasna Grgurić Malović, pomoćnica pročelnice UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke.

Dodajmo još da će se na sam dan osnutka brigade na Mostu hrvatskih branitelja iz domovinskog rata, u utorak 22. listopada položiti vijenci i zapaliti svijeće u znak pažnje prema svim poginulim i umrlim pripadnicima brigade.

Izvor: novilist/Foto: SERGEJ DRECHSLER

Izvorni autor: Edi Prodan

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.