54. Picokijada: Spektakularni prikaz Legende o Picokima oduševio brojne posjetitelje

26.06.2022. 10:26:00

Nešto prije ponoći ove zadnje lipanjske subote, Đurđevčani i njihovi gosti ponovo su ušli u legendu, piše djurdjevac.hr

Stara Legenda koja živi u narodu Podravine gotovo pet stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima iz 16. stoljeća, kada je Osmanska prijetnja pokucala na pitomi i miroljubivi podravski kraj, sinoć je ponovno scenski uprizorena pod zidinama Staroga grada.

Središnji događaj Picokijade i godinama najveća turistička atrakcija Podravine, scenski spektakl Legenda o Picokima, održana je pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića, a u prikazu je sudjelovalo preko 350 sudionika.

Legendi je prethodila svečana povorka, a u povorci su uz gradonačelnika Đurđevca Hrvoja Jančija i predsjednika Gradskog vijeća Željka Lackovića sudjelovali i predsjednik RH Zoran Milanović državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, gradonačelnici iz cijele Hrvatske, načelnici susjednih općina, predstavnici sponzora te mnogi drugi.

Legenda je počela tradicionalnom predajom ključeva grada kapetanu Željku Kožariću, a uručio mu ih je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Predsjednik odbora ovogodišnje Picokijade, ujedno i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković ovom je prilikom rekao kako đurđevčani već tradicionalno ovaj zadnji vikend u lipnju daju sve od sebe.

– Legenda je naša povijest koja nas je svojim identitetom definirala. Cijenim sve one koji daju svoje slobodno vrijeme za manifestaciju, zahvaljujem svim pojedincima, udrugama, ali i sponzorima koji nas podupiru i pokroviteljima koji pokazuju da cijene naš trud – rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Željko Lacković te se posebno zahvalio predsjedniku Milanoviću na dolasku i uveličavanju ovogodišnje Legende, ali i svim gostima koji su došli da bi uveličali dan kada đurđevčani pokazuju svoje gostoprimstvo i karakter.

Gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči zaželio je dobrodošlicu svim uzvanicima, gostima i prijateljima grada Đurđevca. Zahvalio je svim sudionicima, sponzorima i pokroviteljima  Picokijade, te je pozvao sve da uživaju u još jednoj pobjedi i ulasku u Legendu.

– Naša manifestacija njeguje kulturu i baštinu, čuva materijalna i nematerijalna kulturna dobra, dio je europske povijesti, kulture i vrijednost. Đurđevac je četvrti grad po povlačenju EU sredstava. To je izuzetno bitno u dostizanju standarda spram ostatka Europe- rekao je gradonačelnik.

Predsjednik Zoran Milanović podsjetio je da je pred sedam godina svjedočio Legendi.

– Od tada nisam puno dolazio, sedam godina kasnije grad je ljepši i njegovaniji, to je ono što moje oko prolaznika u ovom lijepom podravskom mjestu može uočiti. Danas smo dio europskih država, a povijest nam je bila teška i puno ružnija i napornija nego što će ovo lijepo uprizorenje prikazati, hvala što ste mi omogućili da budem simbolički pokrovitelj, to mi je radost, nadam se ne i zadnji puta – rekao je predsjednik Milanović.

Godinama najveća turistička atrakcija Podravine i scenski spektakl Legenda o Picokima, po običaju je završio spektakularnim vatrometom u čast Legendi i ogromnim pljeskom posjetitelja koji su budno pratili tijek obrane grada.

Osmanlije su dugo opsjedali utvrdu Stari grad čekajući da nestane hrane, a iscrpljeni branitelji, poslušavši savjet stare Đurđevčanke, kao svoju posljednju nadu, iz topa ispališe jedinu preostalu hranu – pjetlića (picoka). Misleći da branitelji još dugo mogu izdržati opsadu, obeshrabreni Turci uz kletvu moćnog Ulama-bega, odustaju od opsade – tako stari đurđevački grad nikad nije bio osvojen! – A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime Picoka dovijeka nosili! Picokima vas djeca zvala, a unuci vaši ostat će Picoki – uzviknuo je još jednom mudrošću poražen Ulama-beg, a riječi su to kojima je rođena Legenda.

FOTOGALERIJA

Picokijada: Đurđevac i Tony Cetinski pjevali zajedno

Sinoć, malo iza ponoći na središnjem trgu u Đurđevcu na red je došla prava glazbena poslastica, koncert velike hrvatske glazbene zvijezde. Za subotnji glazbeni spektakl zadužen je bio popularni pjevač Tony Cetinski koji je rasplesao đurđevčane i brojne goste popularne manifestacije, piše djurdjevac.hr

Prosinac, Ako to se zove ljubav, Blago onom tko te ima, Ja sam zaljubljen, General bez činova te mnoge druge svima poznate hitove otpjevao je popularni Tony zajedno s mnogobrojnom očaranom veselom publikom. Legendarni pjevač napunio je Trg sv. Jurja, a na koncertu su bili svi, od mladih do starih.

Publika je pjevala dobro poznate stihove, a Tony je uspješno rasplesao baš sve.

FOTOGALERIJA

Izvor: djurdjevac.hr/Foto:djurdjevac.hr/kolaž

Izvorni autor: djurdjevac.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.