6. prosinca 1991. Prvi oslobođeni grad u Hrvatskoj – velike zasluge Tomislava Merčepa u oslobađanju Lipika i obrani Vukovara!

06.12.2019. 08:53:00

Samom oslobađanju Lipika, uz domaće branitelje, Međimurce, Bjelovarce, Zagrepčane, Kutinjane i druge, veliki obol dali su pripadnici postrojbe pričuve MUP-a na čijem je čelu bio ratni zapovjednik Tomislav Merčep. Tomislav Merčep je kao pomoćnik ministra obrane RH i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a imao nemjerljive zasluge za obranu tri grada u okruženju četnika: Vukovara, Gospića i Pakraca.

Mnogo se danas piše i priča o obrani Vukovara, ali gotovo nitko ne spominje da je obranu Vukovara postavio i organizirao Tomislav Merčep i da se tako ustrojena održala sve do pada 18. studenoga 1991. godine.

Povijesni dan za Lipik bio je petak, 6. prosinac 1991. Tog su dana prije točno 28 godina hrvatske snage pokrenule vojno-redarstvenu akciju „Orada“ kojom su u potpunosti oslobodile Lipik koji je tako postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu i jedini oslobođeni grad do „Oluje“.

Vojno-redarstvena akcija „Orada“ pokazala je da su već u to vrijeme postrojbe Hrvatske vojske bile u stanju izvršiti i vrlo složene zadaće, kao što je bilo oslobođenje Lipika. U akciji su, osim domaćeg 76. samostalnog bataljuna, sudjelovale su postrojbe MUP-a i postrojbe HV-a iz Zagreba, Zaboka, Zaprešića, Križevaca, Bjelovara, Kutine, Varaždina i Čakovca, koje su od 9 do 14 sati tog 6. prosinca 1991. u cijelosti oslobodile grad s okolnim naseljima i prometnicama.

Akcija je počela 5. prosinca ujutro topničkom pripremom, nakon čega je slijedio napad s linije sela Klisa–Filipovac.Unatoč snažnom otporu i gubicima, u poslijepodnevnim satima pripadnici pričuvnog sastava MUP-a Tomislava Merčepa ušli su u Lipik, a ostale hrvatske postrojbe utvrdile su se na dostignutim položajima sjeverno od grada, dok su na pomoćnim smjerovima druge borbene skupine također ostvarile uspjeh. Nakon topničke pripreme, u jutro 6. prosinca hrvatske snage krenule su u novi napad koji je završio potpunim oslobađanjem Lipika, a zatim i Dobrovca i Kukunjevca.

Tijekom srbočetničke agresije u Lipiku je uništeno više od 90 posto objekata.

O ulozi Tomislava Merčepa i njegove postrojbe u oslobađanju Lipika izvjestio je i HRT:

Pakrac i Gospić bili pred padom do dolaska Merčepa i jedinice MUP-a

Veliki udio u obrani Pakraca i Lipika, ključnih gradova za obranu Zapadne Slavonije, dala je postrojba Tomislava Merčepa. Tako su u situaciji kada je Pakrac ostao u poluokruženju četnika, dana 14. listopada 1991. snage pripadnici jedinice MUP-a, pod vodstvom Tomislava Merčepa, oslobađaju selo Bujavicu, jako velikosrpsko uporište. Bujavica je bila najzapadnija točka pobunjenih Srba na pakračko-lipičkom ratištu i njezinim oslobađanjem smanjila su se svakodnevna granatiranja sela od Poljane do Lipika.

Napominjemo da je to bilo vrijeme velikog napredovanja JNA u Hrvatskoj, vrijeme kada je svako oslobođeno ili obranjeno selo, davalo veliki moral braniteljima i nadu hrvatskom narodu koji je bio izložen golom opstanu i opstojnosti u genocidu koji je bio tijeku. I važno područje Batinjane i Gornje Obriježi stavljeno je pod kontrolu tek dolaskom MUP-ove postrojbe pod vodstvom Tomislava Merčepa 9./10. listopada. Njih je kasnije zamijenila varaždinska 104. brigada Hrvatske vojske koja na pakračko ratište dolazi krajem listopada 1991. godine.

U obrani Pakraca i Lipika, kao i deblokiranju i oslobađanju tih gradova u poluokruženju (Lipik je i pao u ruke četnika), dala je veliki doprinos upravo jedinica kojom je zapovijedao Tomislav Merčep. Dolazak te jedinice dao je veliki moral braniteljima i civilima Hrvatima da Zapadna Slavonija neće pasti u ruke četnika i postati dio Velike Srbije. Svjedoci na suđenju Merčep svjedočili su da je dolazak Merčepa bio toliko značajan za podizanje morala, da su ljudi smatrali da je Pakrac time spašen

U rujnu 1991. obranjen je Gospić, jedan od strateški najvažnijih ciljeva agresora u stvaranju Velike Srbije. Opći napad na Gospić Srbi su pokrenuli početkom rujna 1991. godine. Osobiti moral obrani Gopsića dao je dolazak postojbe MUP-a Tomislava Merčepa. Grad su branile male domaće snage, stotinjak zagrebačkih dragovoljaca, borbena skupinaTomislava Merčepa, stotinjak policajaca s područja Rijeke i Kvarnera, borbena skupina HOS-a i poneki drugi. Merčepov dolazak promijenio je odnos snaga u korist Hrvata.

Tomislav Merčep organizirao obranu Vukovara

Ono što se najviše zaboravljaje da Tomislav Merčep, prvi čovjek HDZ-a u Vukovaru, organizirao tu stranku u vrlo teško vrijeme.

Ono što je još važnije, Merčep je bio i prvi zapovjednik obrane Vukovara. Merčep poziva Vukovarce početkom kolovoza 1991. Vukovarce na mobilizaciju. Dezertere je nazvao dezerterima i izdajnicima. „Iako je njegov postupak, što je vrijeme brzo pokazalo, bio u korist obrane grada, a i znatno šire, medijski je napadnut“ (D. Marijan).

U jeku same agresije na Hrvatsku, kao reakcija na Merčepov poziv Vukovarcima da ostanu i brane grad, drugačije je pisao kasniji Feralov novinar Viktor Ivančić, tada novinar Slobodne Dalmacije:

„Od danas 10. kolovoza Vukovar je grad s najvećim brojem izdajnika u Hrvatskoj! Štoviše, masovnost onih što su službeno obilježeni za okretanje leđa voljenoj domovini koja grca pod okupatorskom čizmom, svjedoči o tome da se Vukovar promovira u svojevrsno izdajničko središte, slijepo crijevo hrvatskog teritorijalnog organizma, u kojem niče i rovari peta kolona! Takvo određenje matičnome gradu priskrbio je nitko drugi do Vukovarski gardijski šerif Tomislav Merčep, čovjek koji – poput Branimira Glavaša u Osijeku – predstavlja obris hodajuće legende i otjelovljenje dežurne ratne vlasti koja je, potezom magične lakoće pod svoje okrilje preuzela doslovno sve sfere civilnog života“ (Viktor Ivančić, Izbjeglice na stupu srama, S. Dalmacija 10. kolovoza 1991.).

Obranu Vukovara postavio je Tomislav Merčep. To mu nitko i nikada ne može oduzeti jer je to zaslužio kada je organizirao obranu grada zajedno sa Blagom Zadrom i drugim Vukovarcima.

Bez toga bi JNA o četnici doslovno bi ušetali u Vukovar.

Ovako je Vukovar praktički postao stup obrane Hrvatske i simbol otpora Srbiji i velikosrbima.

Svojom odlučnošću i razumnim odlukama kontrolirao je stanje u gradu. Osim vojiničke borbe, borio se za ekonomsko i sigurnosno stanje. Sve to tvrdi u svojoj knjizi ” S obe strane pakla” Borbin novinar Branislav Gulan, Srbin koji je bio cijelo vrijeme 1991 g . u Vukovaru. Gulan je također napisao da mu je bilo sigurnije u štabu Tomislava Merčepa negoli u štabu ratnoga zločinca Gorana Hadžića.

Hrvatski je narod dužan znati da uzništvo Tomislava Merčepa ima i drugu stranu medalje: on je bio čovjek koji ima velike zasluge za obranu Hrvatske u njeno najteže vrijeme u ljeto, jesen i zimu 1991. godine, kada je Hrvatska umirala i hrvatski narod bio progonjen poput zvijeri od strane JNA i četnika.

Te zasluge mu ne može nitko i nikada oduzeti.

Vukovarski junak i HOS-ovac Damir Markuš objavio je snimke Konferencije za novinare iz srpnja 1991. dvojice zapovjednika ugroženih Vukovara i Osijeka – Tomislava Merčepa i Branimira Glavaša:

* Vrhovni sud Republike Hrvatske povisio je 2017. zatvorsku kaznu ratnom pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu kojega je zagrebački Županijski sud u svibnju 2016. nepravomoćno osudio na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao ‘merčepovci’ nije spriječio zločine nad civilima. 

Vrhovni sud RH povećao je kaznu bivšem dužnosniku ratne Vlade RH i prvom zapovjedniku obrane Vukovara na sedam godina zatvora.

Izvor: narod.hr/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.