7. siječnja – obljetnica rušenja helikoptera EU-ovih promatrača

07.01.2023. 09:31:00

Danas se obilježava obljetnica rušenja helikoptera s promatračkom misijom Europske zajednice u mjestu Podrute kod Novog Marofa (Hrvatsko zagorje). U helikopteru su ubijena četvorica talijanskih časnika i dočasnika (Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci, Enzo Venturini, Marco Matta) i jedan francuski časnik (Jean-Loup Eychenne). Helikopter je bio nenaoružan i vraćao se iz Mađarske prema Zagrebu, a napala su ga dva zrakoplova MIG-21.

Obljetnica kao podsjetnik 

Raketa MIG-a 21 ubila je pilota helikoptera pukovnika Enza Venturinija. Zatim kopilota narednika Marca Mottu, koji je toga dana trebao proslaviti 28. rođendan. Nadalje 40-godišnjeg Silvana Natalea, mehaničara Fiorenza Ramachija i 35-godišnjeg francuskog pomorskog časnika Jean-Loupa Eychennea. Raketa je ispaljena iz aviona MiG-21 Jugoslavenske narodne armije. Raketu je ispalio pilot Emir Šišić, koji je zbog tog čina 2001. godine uhićen u Mađarskoj, prebačen u Italiju i osuđen na 15 godina zatvora. Na kraju je prebačen u Srbiju na izdržavanje kazne. U svibnju 2008. godine pušten je na uvjetnu slobodu.

Jutarnji.hr prenosi: – Šišić je bio pripadnik 125. eskadrile 117. lovačkog avijaciskog puka stacioniranog na uzletištu Željava kod Bihaća. Tog je dana bio u sustavu „dežurne pare“. Odnosno dva su aviona MiG – 21 bila spremna za polijetanje po nalogu operativnog centra. Poletio je samo Šišić, a dežurni časnik u OC potpukovnik Dobrivoje Opačić je Šišiću dao nalog da leti u zonu u okolici Varaždina. Dao mu je pravac i visinu leta, a Šišić je helikoptere sustigao kod Novog Marofa. Javio je kontroli leta da vidi cilj i doslovno mu je operativni časnik naredio: „Oderi ga“ – ispričao nam je Varaždinac Danijel Borović. U to vrijeme bio je pripadnik ratnog zrakoplovstva JNA koji je također bio stacioniran na uzletištu Željava. Borović je manje od mjesec dana poslije avionom MIG-21 prebjegao u Hrvatsku, a poslije je bio i jedan od svjedoka na suđenju Šišiću.

Major JNA Emir Šišić je 2013. izjavio da mu je savjest čista, usprkos tome što je ubio petero nenaoružanih ljudi u mirovnoj misiji.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/narod.hr/dr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.