ALKEMIČAR BERLUSCONI SMISLIO NOVU FORMULU: KONZERVATIVNO-LIBERALNA EUROPA NAŠA JE BUDUĆNOST!?

21.11.2019. 18:32:00

Gledate li seriju "Lud-zbunjen-normalan"?

Ne?

Ne gledam ni ja, ali sam naziv je vrlo zgodan, zar ne?

I u ovom trenutku recimo, sasvim primjenjiv na ono što se događa na aktualnom kongresu Europskih pučana u Zagrebu - dakako, bez ove zadnje riječi koja je očito sasvim suvišna, jer prve dvije sasvim jasno označavaju ono što se događa.

Ne, nisam pristaša populista, anarhista, radikalnih (pa ni umjerenih) ljevičara, tobožnjih demokrata i liberala, pa ni komunista skrivenih iza socijaldemokracije, još manje destruktivnih crvenih fašista koji se zaogrću plaštom "antifašizma", uvjerenih globalista i progresivista, ali mi nikako ne ide u glavu i ne razumijem: Tko su ustvari današnji Europski pučani i što je njihov svjetonazor? Na kojim se to postulatima temelji njihova ideologija, kakve vrijednosti zagovaraju i što nam kao građanima Europe nude?

Nemam živaca slušati sve govornike koji se u zagrebačkoj Areni nadmeću u rječitosti i izljevima privrženosti Europskoj uniji (onako kako je oni shvaćaju i vide), ali slušao sam legendarnog Talijana Silveka Berlusconija za kojega je malo reći kako je kontroverzan. Nema gdje ga nije bilo - od korupcijskih i medijskih afera, do seks-skandala, koketiranja s mafijom i fašistima, postoje čak ozbiljne sumnje kako je povezan s ubojstvom mlade prostitutke čije je usluge nekad davno koristio…uglavnom, lik je to koji je sušta suprotnost svemu što podsjeća na konzervativne i kršćanske vrijednosti.

Danas mu već neki plješću zbog onoga što je izrekao za govornicom u zagrebačkoj Areni, upozorivši na komunizam kao "globalnu opasnost". Zanimljivo, "zaboravio" je na fašizam, prije svega talijanski fašizam koji trenutačno nije možda globalna prijetnja, ali u regiji, posebice u Hrvatskoj, izaziva (najblaže rečeno) nelagodu i budi gorka sjećanja na četrdesete godine XX stoljeća, gotovo jednako kao i u slučaju komunističko-partizanske represije i masovnih zločina neposredno u poraću.

Nekontrolirane migracije i komunizam po Silveku Berlusconiju su glavne opasnosti za Europu i njezinu budućnost.

Za Europu koja počiva na "konzervativno-liberalnim" vrijednostima.

Zanimljiva kovanica. Nešto kao "drveno željezo".

"Konzervativni liberalizam" se danas definira kao "desna grana liberalizma", pri čemu oni koji zastupaju i prihvaćaju ovaj bastard od "ideologije" u cijelosti podržavaju ekonomski nauk klasičnog liberalizma (u prvom redu slobodno tržište), ali su suzdržani u pogledu bitnih društvenih pitanja (kao što su, primjerice, očuvanje života od rođenja do naravne smrti ili stav prema rodnoj ideologiji) i te vrijednosti ne žele zakonima nametati drugima.

Radikalno podržavanje svega što u ekonomskom smislu odlikuje kapitalističko društvo - i gotovo potpuni odmak od svih društvenih i moralnih zasada koje čine konzervativni, kršćanski svjetonazor, to je u suštinskom smislu glavna odlika ovog ideološkog bastarda, Franeknsteina zvanog "konzervativni liberalizam".

Biti "konzervativni liberal" je prilično komotna pozicija, naročito za tipove poput Silveka Berlusconija, jer im to dopušta punu slobodu zgrtanja novca, bavljenje kriminalom, amoralno ponašanje, hedonizam i potrošački način života, ali u isto vrijeme ostavlja dovoljno prostora da se u ime očuvanja "konzervativnih" vrijednosti obračunavaju sa svime što im stoji na putu i predstavlja opasnost za njihove interese.

Zgodno, zar ne? I praktično u svakom slučaju.

Varalica za široke mase. Mamac za naivne.

Nema nikakvoga "konzervativnog liberalizma".

Izmišljotina je to onih koji u ime svojih interesa svjesno i planski zaobilaze temeljne kršćanske vrijednosti i kako bi to prikrili, svoj tobožnji "demokršćanski konzervativizam" spajaju s njegovim antipodom - liberalizmom.

Ne može se u isto vrijeme biti lopov i poštenjak, grješnik i pravednik, hedonist i skroman, umjeren čovjek, ne može se biti konzervativac a prešutno prihvaćati ubijanje nerođene djece, dopuštati divljanje agresivnih LGBTIQ skupina i pokreta, zatvarati oči pred rodnom ideologijom, podržavati Istanbulsku konvenciju i koketirati s nacizmom i fašizmom. Ne može se biti malo (djelomično) ili ponekad pošten - ili si pošten ili nepošten, tu sredine nema.

Europa je izgubila sebe i trasirala svoj put u propast onoga trenutka kad se odrekla Krista i svojih kršćanskih korijena i to ne može nadomjestiti nikakva farizejština Europskih pučana, tragikomične konstrukcije "konzervativnih liberala" ili blebetanja opskurnog Berlusconija.

Spominjanje Krista koje dolazi iz usta Silveka Berlusconija i njemu sličnih ravno je bogohuljenju i tu ne pomažu nikakve floskule o "globalnoj komunističkoj opasnosti" ili strašenje migrantima.

Da u vrhu Europske pučke stranke sjede moralni i čestiti ljudi kojima je doista stalo do budućnosti Europe, oni bi dosljedno zastupali one vrijednosti koje su Stari kontinent i narode koji na njemu žive održale kroz povijest - od barbarskih čopora do danas, a to su: kršćanski nauk kao temelj moralnih vrednota, obitelj kao osnova zdravog društva i brak žene u muškarca kao temelj obitelji.

Europa jednakih šansi za sve, Europa koja počiva na istinskim moralnim i etičkim normama i načelima pravde i jednakosti svih ljudi, Europa koja osuđuje svaki totalitarizam i nasilje nad ljudima i narodima (kako komunizam, tako i nacizam, fašizam, globalizam), još uvijek je utopija - i to je glavni problem, gospodo pučani.

Po čemu ste vi osim po formalnom opredjeljenju "demokršćani", to bih jako volio znati.

 

Zlatko Pinter

Izvorni autor: Zlatko Pinter / PDN / Foto:jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.