Anušić otkrio, Hrvatska ima jedan sigurnosni problem: Hitno moramo reagirati

16.06.2024. 17:13:00

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Ivan Anušić izjavio je danas u Osijeku da je u proteklih šest mjeseci zabilježeno ozbiljno povećanje interesa za karijeru u Oružanim snagama, ali je također upozorio na problem prazanog hoda u popunjavanju pričuve.

Tijekom pokaznih vježbi i demonstracija sposobnosti pripadnika Hrvatske vojske, Anušić je rekao novinarima da projektom žele privući mlade ljude u Oružane snage i izrazio nadu da će se mnogi mladi odlučiti za vojnu karijeru.

Govoreći o nedostatku kadra u Oružanim snagama, Anušić je priznao da postoji manjak kadra, ali je naglasio da to trenutno ne predstavlja veliki problem jer vojska zadovoljava sve operativne kriterije. Veći problem, prema Anušiću, predstavlja popunjavanje pričuve, s obzirom na to da je ukidanjem vojnog roka 2008. godine došlo do 16-godišnjeg praznog hoda bez mogućnosti za novo regrutiranje u pričuvu.

FOTO: MORH/F.Klen

‘Treba nam pričuva’

To je, upozorio je Anušić, sigurnosni problem za svaku državu, pa i za Hrvatsku, posebice u vremenima u kojima danas živimo. Smatra da je ključno “ne samo popuniti Oružane snage kroz profesionalni sastav, već imati pripremljenu pričuvu za eventualne potrebe”.

Upitan je li normalno da se vladin zrakoplov koristi za odlazak u Njemačku na utakmicu hrvatske reprezentacije, Anušić je rekao da ne zna da je itko tamo išao vladinim avionom te da to nije pitanje za njega. “To pitajte nekoga u vladi, tko je to organizirao, ne znam o tome ništa”, rekao je Anušić. 

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid istaknuo je da su odlučili u Osijeku vojnu profesiju približiti građanima, a ciljanja populacija su im mladi ljudi, koji bi u budućnosti mogli postati pripadnici Oružanih snaga.

Posjetiteljima su predstavljeni roboti za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstva, sposobnosti vojno-policijskih pasa, rukovanje dronom, a održani su i vojno-akrobatska vježba Počasno-zaštitne bojne te prelet višenamjenskih borbenih aviona Rafalea.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: I.G./Foto: MORH/F. Klen

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.