AUSTRIJA: Komemoracija na Bleiburgu će biti trajno zabranjena?

16.06.2020. 13:03:00

Austrijski parlament usvojio je nedavno rezoluciju o zabrani komemoracije na Bleiburgu koju su poduprli baš svi tamošnji zastupnici, osim onih iz Slobodarske stranke (FPO).

Riječ je o nadstranačkoj inicijativi koja predstavlja priličan presedan u austrijskoj parlamentarnoj praksi i koja cilja na trajnu zabranu tradicionalnih komemorativno-političkih okupljanja na Bleiburškom polju, piše Slobodna Dalmacija.

Ovogodišnji skup je suspendiran zbog preveniranja epidemije koronavirusa, no svi budući mogli bi biti zbog, kako navode, “neželjenih fašističko-revizionističkih tendencija”.

Rezolucija Donjeg doma austrijskog parlamenta zasad je pravno neobvezujuća za hodočasnike na Bleiburg, no svakako predstavlja ozbiljan politički signal i najavu oštroga zaokreta, piše Slobodna Dalmacija.

Očituje li se o njoj pozitivno i vlada, lako bi se moglo dogoditi da komemoracija bude trajno zabranjena.

Prema poslovniku tamošnjeg parlamenta, Ministarstvo unutarnjih poslova iz Beča najkasnije do 25. srpnja mora se očitovati o ovome zastupničkom apelu koji sadrži i nekoliko pitanja upućenih vladi, među ostalim i ono dopušta li članak 29. austrijskog Zakona o okupljanju zabranu ovoga skupa.

Premda gotovo svi austrijski parlamentarci smatraju  da je manifestacija s misom zadušnicom na Bleiburgu postala epicentar simpatiziranja ustaškog pokreta – a Austrijanci od takvih stvari zaziru prvenstveno zbog vlastite povijesti od koje bježe kao vrag od tamjana, pravna problematika ovdašnjih okupljanja slojevita je jer se sve godinama odvija na privatnom posjedu, i to u vlasništvu hrvatske udruge –​ Počasnog bleiburškog voda.

Međutim, prema tumačenju jedne od pokretačica inicijative i austrijske zastupnice Olge Voglauer iz stranke Zelenih (koja je ujedno i koalicijski partner vladajuće Narodne stranke Sebastiana Kurza), ozbiljnu nadu u pozitivan ishod njihova zahtjeva daje nedavno pravno mišljenje renomiranog austrijskog ustavnopravnog stručnjaka po kojemu bleiburško okupljanje zloupotrebljava nominalno religijski karakter manifestacije.

U svojoj ekspertizi on je istaknuo da je “duh glorificiranja fašističkog ustaškog režima potisnuo namjeru odavanja počasti žrtvama poslijeratnih smaknuća”, te da se takvo falsificiranje naravi skupa protivi austrijskom Zakonu o okupljanju.

“U Austriji pravimo jasnu razliku između skupova na kojima se sjećamo žrtava i onih na kojima se veličaju totalitarni sistemi, a okupljanje na Bleiburgu podrazumijeva ovo drugo. Veliki broj građana ne želi taj skup koji zloupotrebljava i hrvatska politika. A s obzirom na povijest Austrije, svemu tome ne bi trebalo biti mjesta na austrijskom tlu”, smatra Olga Voglauer.

Počasni bleiburški vod na čelu s Vicom Vukojevićem je povrh postojećih 30.000 četvornih metara zemljišta na Bleiburškom polju kupio i dodatnih 18 tisuća kvadrata, izvijestio je u svibnju austrijski Kleine Zeitung i objavio kako raspolaže kupoprodajnim ugovorom.

Glasnogovornik stranke za Korušku Markus Unterdorfer-Morgenstern posao je nazvao “protupravnom prodajom i prvoklasnim skandalom”, pa se i koruški premijer Peter Kaiser javno založio za “micanje” bleiburške komemoracije.

Poteze austrijskih zakonodavaca vrlo glasno su pozdravili iz krovne židovske organizacije u više od sto država, Svjetskog židovskog kongresa.

“Hrabri austrijski zastupnici poslali su jasnu poruku da u njihovoj zemlji nema mjesta za bešćutne pokušaje povijesnog revizionizma. Ne može se davati počasni prostor u nacionalnoj povijesti bilo koje zemlje počiniteljima genocida. Nijedno društvo ne može izbjegavati suočavanje s nesretnim poglavljima svoje prošlosti”, poručili su iz Svjetskog židovskog kongresa, ističući kako nedavne akcije novoizabranog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića sugeriraju prekid s takvim uznemirujućim stajalištima. Što s genocidom nad “počiniteljima genocida”, koje, usput rečeno, niti jedan sud nije osudio – da ne govorimo da je proglasiti sve koji su se zatekli na Bleiburgu i stradali na križnim putevima počiniteljima genocida i time odobriti masovno smaknuće – iako je dobro poznato da na Bleiburgu nije bilo čelnika ustaškog pokreta, ali je bilo jako mnogo regrutiranih vojnika i civila – pomalo genocidno, nisu rekli.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Izvorni autor: Slobodna Dalmacija

Autor: