Beroš obišao Infektivnu: U Hrvatsku stiže novi lijek protiv Covida; otkrio i hoće li se cijepiti 'booster' dozom

11.12.2021. 18:46:00

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u subotu da je cijepljenje najbrži način izlaska iz Covid krize te da je sredstvo prevencije koje onemogućuje teže oblike bolesti Covid -19 za razliku od lijekova koji djeluju u terapijskom smislu.

Ministar Beroš to je rekao novinara nakon što je s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemkom Markotić obišao tu Kliniku u kojoj se uglavnom hospitaliziraju teže oboljeli od Covida-19.

"Želim apostrofirati da smo na sastanku razgovarali o novim terapijskim opcijama, novim lijekovima koji dolaze na tržište. Znanost, kao što se udružila i iznjedrila cjepivo, sada radi na razvoju novih lijekova. Hrvatska ne zaostaje u težnjama da ima dostupnost tim lijekovima, reći ću vam da se radi o tri nova lijeka", kazao je Beroš.

Objasnio je da se jedan lijek odnosi na primjenu u ranijim fazama bolesti kod onih bolesnika za koje se predviđa da će imati moguće teže kliničke slike. Za drugi lijek od Pfizera navodi da on sprečava replikaciju virusa, a za treći od Rochea, jedini za sada odobren, kaže da se koristi samo u bolničkim uvjetima te da je već naručen i stiže u Hrvatsku do kraja mjeseca.

Na pitanje hoće li se cijepiti booster dozom iako je prebolio Covid-19 te je cijepljen dva puta, Beroš je kazao da se nedavno testirao i da ima iznimno visok broj antitijela te da mu treća doza nije preporučena.

"Međutim, kada to struka procijeni - nemam nikakvih problema ponovno se testirati i cijepiti", dodao je ministar.

Na pitanje kada će se realizirati projekt testiranja svih zaposlenih u zdravstvu, Beroš je  rekao "vrlo brzo".

"Odlučili smo se za 11 zdravstvenih ustanova za testiranje preko 1500 zdravstvenih djelatnika da bi ono bilo utemeljeno kako treba s aspekta znanosti i struke. Želimo provesti, ne samo informativno istraživanje, već istraživanje koje će moći iznjedriti nekakve znanstvene dokaze. Planira se vrlo vjerojatno u sljedećem tjednu", najavio je Beroš.

Ravnateljica Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić zahvalila je predstavnicima Vlade na dolasku i prepoznavanju Klinike kao strateškog mjesta u borbi protiv korona virusa.

"Pred novim smo projektima izgradnje nove suvremene infektivne klinike koja će se moći puno lakše boriti s ovakvim izazovima", najavila je Markotić.

Izvijestila je kako je situacija u Klinici i dalje dosta teška s puno oboljelih.

"Praktično svaku večer dočekamo sa svega nekoliko slobodnih mjesta. Kod nas se redovito hospitaliziraju uglavnom teži bolesnici. Ono što moram istaknuti, i što je istina, većina onih koji završavaju kod nas u bolnici, s težim oblicima bolesti, su necijepljeni. Većina ljudi je necijepljena i moramo dalje apelirati na ljude, pogotovo kada ne znamo kako će se sve razvijati s omikronom", poručila je ravnateljica Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Izvor: Direktno.hr/Foto:FaH

Izvorni autor: bkk/h/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.