Beroš: Rješenje za lijekove u bolnicama unutar mjesec dana; ako se stvari ne poboljšaju, uvest ćemo nove mjere

21.10.2020. 18:10:00

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić obratili su se medijima nakon užeg kabineta Vlade. Uz korona krizu, glavna tema bila je dug prema veledrogerijama. 

"Sagledavamo situaciju i nalazimo rješenja. Razumijemo i veledrogerije. No taj pritisak pred izbore ili rebalans proračuna ponavlja se svake godine. To je i razumljivo. Na sljedećem sastanku stavit ću se na raspolaganje da ih suportiram. Naglasit ću situaciju da je korona virus poremetila mnoge tokove. O tome smo razgovarali. Radimo na pronalaženju rješenja. Novca ima", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš..

Dodao je kako je njegova poruka da treba razgovarati i to će nastaviti.

"U troškove poslovanja zdravstvenog sustava spada i zdravstvena oprema. Tu je došlo do enormnih troškova. To su troškovi koji se mjere u milijunima kuna, a oni su znatno povećani. Pa samo trošak testiranja je više od 200 milijuna kuna".

Poručio je da bolnice mogu još dovoljno dugo izdržati bez lijekova. "Naći ćemo rješenje unutar mjesec dana. Razgovarali smo i o strukturi dugova te ćemo određena pitanja postaviti veledrogerijama. Kada dobijemo odgovore, nastavit ćemo dalje".

Komentirao je i rast broja novozaraženih.

"Danas je veći nego ikad. Još ćemo nekoliko dana pričekati sa starim mjerama. Ako se stvari ne poboljšaju, morat ćemo uvesti neke nove mjere koje će biti referirane na ograničenje okupljanja. S obzirom na ove brojeve, virus se već horizontalno i zračno širi među populacijom. Moramo biti oprezniji nego ikada!", apelirao je ministar zdravstva. 

Dodao je da je moguć niz mjera, preporuka i metoda zatvaranja: "Policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti ako bude trebalo".

Marić: Nitko ne bježi od tog duga

Zdravko Marić osvrnuo se na nove mjere. 

"Moramo sagledati gospodarsku situaciju i odraditi niz sastanaka. Nama je plan idući četvrtak usvajati rebalans i proračun. Nakon toga ćemo vidjeti. Radi se o početku mjeseca studenoga. U okviru preraspodjele, do tada, probat ćemo doći do nekog iznosa kako bi olakšali situaciju. Govorim o iznosu od 300 milijuna kuna za početak. Kasnije, naravno, i ostali dio, ovisno o situaciji. Nije samo pitanje ukupnog iznosa, struktura duga je važna te ročnost. Dakle, čitav niz aspekata. U proračunskim brojkama se sve gleda, suficit, deficit...".

Ukupne obveze prešle su 10 milijardi kuna, dodao je.

"Dijalog će se nastaviti. Brojke će se prezentirati. Razgovarat ćemo i o tehničkim detaljima. Danas ćemo biti fokusirani na problematiku lijekova i veledrogerije, no to je samo jedan od problema u zdravstvenom sustavu. Zdravstveni sustav toliko je složen i kompleksan, ali opet je u kontroliranom sustavu. Imamo kompetentne ljude, opremu, ali financijski je taj sustav teško održiv. Podmirivanje kompletnog iznosa duga je na stolu, ali moramo osigurati da nema kumulacije duga. Nitko ne bježi od tog duga, ali moramo neke stvari riješiti i prevenirati. Kad dobijemo prijedlog tada ćemo razgovarati, do tada samo ovako - načelno", zaključio je Marić.

Izvor: direktno.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Alen Vlahović/Josip Senjak

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.