BiH: 500 KM (2000 kuna) kazne zbog nošenja šubara s kokardama

11.01.2020. 16:34:00

Policija u Bosni i Hercegovini prekršajno je kaznila dvojicu mušaraca koji su se ranije ovog tjedna na ulicama Bosankog Petrovca pojavili noseći šubare s kokardama, objavili su u subotu lokalni mediji.

Udruga pod nazivom “Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH” medijima je dostavila informaciju kako su dvojica muškaraca kažnjena s po 500 konvertibilnih maraka (2000 kuna).

Oni su sa šubarama i kokardama obiljžavali pravoslavni Božić u Bosanskom Petrovcu, općini koja je u sastavu Unsko-sanske županije u Federaciji BiH i gdje prema popisu iz 2013. godine živi približno podjednaki broj Bošnjaka i Srba.

U preslici policijskog prekršajnog naloga stoji kako su kazne izrečene jer su dvojica muškaraca noseći šubare s četničkim znakovljem vrijeđali vjerska i nacionalna osjećanja građana.

Iz “Odbora za zaštitu Srba” tvrde da je riječ o neutemeljenom progonu uz obrazloženje kako su kažnjeni muškarci nosili “grb Nemanjića koji je obilježje Srba gdje god oni živjeli”.

“Što se tiče šubare, šubara je odjevni predmet za glavu koji se izrađuje od vune, koji se koristi i u BiH i Hrvatskoj i Srbiji, i svuda gdje je vremenski uvjeti nalažu da se čovjek ne prehladi”, stoji u njihovom reagiranju. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.