BILI SU RATNA ELITA! ‘MAJSTORI RATOVANJA’ SLAVE OSNUTAK: Više od 200 ih se nije vratilo iz rata. Bili su nevjerojatni ratnici

13.05.2022. 14:48:00

2. A BRIGADA 'GROM'

Danas se u Petrinji obilježava osnutak 2. gardijske brigade Gromovi, a na proslavi obljetnice ove udarne brigade, kao i prošle godine, pojavit će se hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Ratni put elitnih Gromova započinje 15. svibnja 1991. godine ustrojavanjem u Trsteniku Nartskom, točnije u vojarni Trstenik pokraj Dugog Sela, gdje je formirano zapovjedništvo brigade i prva pješačka bojna “Crne mambe”. Njezina ratna zastava prvi se put zavijorila 28. svibnja na postrojavanju u Kranjčevićevoj.

Foto: MORH/ F. Klen

Prvi pripadnici brigade bili su iz sastava MUP-a, postrojbi za posebne namjene iz Lučkog, Rakitja , Kumrovca, Vinice, Siska i Karlovca. Brigada je najprije bila u sastavu MUP-a, odnosno Zbora narodne garde koji je bio temelj za stvaranje buduće Hrvatske vojske. Tako je i prvi naziv brigade bio 2 A brigada ZNG RH. Gromovi sudjeluju na većini bojišta u obrani Domovine te u svim većim i značajnim operacijama u Domovinskom ratu. Borbeno djeluju na Ličkom bojištu, Sisačko-banovinskom, Sunjskom, Karlovačko-dugoreškom, Livanjskom, Posavskom, Dubrovačkom, Zadarsko-novigradskom i Južnom bojištu.

“Rođeni” na isti dan – Crne mambe

Osim 2. gardijske brigada “Gromovi” čije je zapovjedništvo formiramo 15. svibnja 1991. godine, istoga dana oformljena je prva pješačka bojna „Crne mambe“.

Foto: Privatna arhiva/Ivica Šafarić

Ova bojna se sa sigurnošću može nazvati ponosom Gromova, jer od mnogih herojskih imena koje je iznjedrila ova brigada, veliki dio pripada pripadnicima Crnih mambi. Nedovoljno je poznato da su Crne mambe sudjelovale na svim bojišnicama diljem Hrvatske, kao i u pograničnim prostorima BiH. Isto tako, “mambe” su okolnosti i načini njihova ratovanja natjerale da se iskristaliziraju u jednu od najelitnijih jedinica, pa su tako slani na najteže terene koji su zahtijevali spretnost, spremnost i naročito – odvažnost. Napad na Farkašić, obrana Livna, obrana Dubrovnika, akcija “Gusar” te akcija “Una ’95”, samo su neke od vojnih operacija u kojima su ovi elitni vojnici briljirali.

U Domovinskom ratu poginulo je 208 pripadnika brigade “Gromovi”, ranjeno ih je 1400 od čega su 35-orica 100-postotni ratni vojni invalidi.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Pixabay

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.