BIRA SE ‘HRVATSKI EURO‘ Koji će motivi s kune preživjeti prelazak na novu valutu: ‘Šaljemo poruku o našoj državi i društvu‘

06.03.2021. 09:13:00

Radno tijelo vodi viceguvernerka HNB-a Ivana Jakir-Bajo, a u njemu je ukupno 17 članova

Kako Nacionalni plan zamjene kune eurom, među ostalim, uključuje i postupak izdavanja kovanica eura, Vlada je na posljednjoj sjednici zadužila Ministarstvo financija i HNB da do kraja godine izrade prijedlog zakona i druge akte kojima će se definirati sve vezano uz tu problematiku. Ministarstvo financija postat će nadležno tijelo za izdavanje kovanica eura, a zakon će podrobno definirati i potproceduru koja uključuje sve, od izdavanja i pohrane kovanica do upravljanja, zamjene, povlačenja i uništavanja kovanica eura.

Također, buduća kovnica novca trebao bi postati Hrvatski novčarski zavod. S obzirom na dugogodišnju tradiciju Zavoda u izradi kovanog novca, ali i namjeru da se izrađuje optjecajni kovani novac eura s nacionalnom stranom, Vlada je zadužila Zavod da radi na aktivnostima pripreme. Nakon što ispuni kriterije, odnosno sve zahtjeve vezane uz dobivanje dozvole za kovanje, kovnica za kovanje eura mora dobiti odobrenje Europske komisije.

Kvalitetni autori

Kako će izgledati kovanica eura koja će na jednoj strani imati hrvatske simbole? O tome bi trebalo odlučiti tijelo koje je početkom veljače imenovao Savjet HNB-a. To je Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane na optjecajnome kovanom novcu eura, u kojoj je 17 članova, predstavnika relevantnih institucija i stručnih udruga, a predsjednica joj je viceguvernerka Ivana Jakir-Bajo.

Njezin zamjenik je Bojan Fras, viceguverner, predstavnik HNB-a, a članovi su: prof. dr. sc. Vesna Bedeković, predstavnica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora; dr. sc. Dragan Damjanović, predstavnik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske; Zvonimir Frka-Petešić, predstavnik Ureda predsjednika Vlade; akademski kipar Kažimir Hraste, predstavnik Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu; prof. mr. art. Alem Korkut, predstavnik Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu; doc. dr. sc. Damir Kovač, dr. med., predstavnik Hrvatskoga numizmatičkog društva; doc. dr. sc. Velibor Mačkić, predstavnik Ureda predsjednika RH; Andreja Metelko-Zgombić, predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH; akademik Velimir Neidhardt, predstavnik HAZU-a; Ira Payer, predstavnica Hrvatskoga dizajnerskog društva; Lazer Rok Lumezi, predstavnik Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti; Nevena Tudor Perković, predstavnica Ministarstva kulture i medija; Andreja Vukojević, predstavnica Hrvatske turističke zajednice; te Zvonko Šakić, predstavnik Ministarstva financija RH.

Članovi komisije zasad ne znaju mnogo o uvjetima natječaja. U ovome trenutku, kažu, ne znaju niti hoće li motivi biti zadani s obzirom na vrijednost novca ili u potpunosti slobodni na odabir umjetnicima koji će se prijavljivati na natječaj. - Mi smo tek dobili obavijest da smo članovi komisije, svi detalji koji se tiču direktno natječaja nisu mi rečeni, pa vam ne mogu iznijeti ništa na tu temu - rekao nam je Alem Korkut, dodajući kako se nada da će se na natječaj javiti što više kvalitetnih autora.

- Pritom ne mislim samo na kipare, nego i na likovnjake, dizajnere, pa i na kreativne timove koji bi mogli kvalitetno reagirati na taj natječaj. Nadam se da će taj kovani euro iz Hrvatske biti lijep - kaže Korkut, napomenuvši da dizajn i umjetnost mnogo govore o jednoj državi i društvu.

- Na kraju krajeva, svi će imati taj novac u rukama i, htjeli-ne htjeli, pogledat će ga i nešto zaključiti. Ja se nadam da će to biti da je Hrvatska suvremena i dobro posložena zemlja, iako znamo da se to baš uvijek tako ne pokazuje - dodao je Korkut, zaključivši kako bi

autorima koji će se prijaviti na natječaj posao pojednostavili strogo određeni kriteriji.

Dizajnerica Ira Payer, predsjednica HDD-a i osnivačica manifestacije Design District Zagreb, potvrdila nam je kako je članica komisije za odabir prijedloga likovnog rješenja za kovani euro. Međutim, ne zna još točne planove za natječaj, ni uvjete. Rekla nam je samo kako očekuje da će biti riječ o javnom natječaju za prijedloge rješenja.

Određeni kriteriji

Damir Mataušić, akademski kipar i medaljer, autor više od 150 kovanih medalja u zlatu i srebru te 36 optjecajnih i jubilarnih apoena Republike Hrvatske realiziranih kroz natječaje, nije član komisije. Kada smo ga u telefonskom razgovoru upitali zašto je tako, kratko nam je odgovorio kako se onda ne bi mogao prijaviti na natječaj.

Javnost je već počela postavljati pitanja o tome hoće li koji od motiva s kovanog novca kune preživjeti u izdanju kovanog eura. Mnogi bi htjeli vidjeti omiljenog medu s kovanice od pet kuna. Primjerice, Slovenci su na kovanici od 20 tolara svojedobno imali motiv rode koji je zadržan na njihovoj eurokovanici od jednog centa i, uz lipicanera s deset tolara, preživio transformaciju u euro.

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Marina Klepo i Vid Barić/Damjan Tadic/Cropix

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.