Biskup Košić kod Dujmovića o potresu, Stepincu te napadima na vjernike i Crkvu: Evo što kaže o nazivima ‘Banovina’ i ‘Banija’

14.01.2021. 21:33:00

U emisiji “Press klub Tihomira Dujmovića” na Televiziji Z1 u četvrtak uvečer gostovao je sisački biskup Vlado Košić.

Govorio je o više tema. Na pitanje kako ocjenjuje suradnju s SDP-ovom gradonačelnicom Siska, rekao je:

“Molim vas da preskočimo to pitanje. Ne postoji nikakva suradnja. Ona nikada nije došla u biskupiju”.

Na temu uloge Srpske pravoslavne crkve u Domovinskom ratu i danas, te na politiku pomirbe koju promovira predsjednik Vlade Andrej Plenković, Košić je rekao:

“Kao katolički biskup pozdravljam svaki korak pomirenja, pogotovo gdje tamo gdje je vladala mržnja. Ali, da citiram papu Ivana Pavla II. – Do pomirenja može doći samo na istini i pravdi. Nažalost te pretpostavke nisu ispunjene. Kod nas se uopće ne inzistira na odgovornosti”.

Dujmović je upitao zašto se napadaju vjernici koji su pohodili crkve za vrijeme korona krize.

“To je trend i u svijetu, nije samo kod nas. Sekularizam je shvaćen kao protivljenje Crkvi, a država kao protucrkvena tvorevina. To je, dakako, naslijeđe komunizma“.

Potom je voditelj podsjetio biskupa da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio pokojnom patrijarhu Irineju, i to na njegovu sprovodu, na tome što je kod pape Franje isposlovao to da bl. Alojzije Stepinac ne bude proglašen svetim.

Košić je rekao da u tome, nažalost, ima nešto istine. “S ovakvom Srpskom prvoslavnom crkvom ne možemo ovako! Pa oni napadaju naše svetinje. Stepinac je naša svetinja”.

Na pitanje je li ispravno reći Banija ili Banovina, Kosić je odgovorio:

“Banovina! Ne vidim zašto bismo se vraćali socijalističkoj terminologiji”.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Izvorni autor: Zlatko Govedić/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.