Bivši hrvatski logoraši obilježili 30 godina od zatvaranja zloglasnog logora u Jablanici: ‘Pravda nije zadovoljena‘

01.03.2024. 16:50:00

Gotovo godinu dana bošnjačke vlasti držale su zatočenim oko 900 Hrvata u prostorijama Muzeja


Bivši hrvatski logoraši, okupljeni u Muzeju u Jablanici, sjevernom dijelu Hercegovine, izrazili su u petak svoje nezadovoljstvo, ističući kako pravda nije ostvarena ni 30 godina nakon zatvaranja notornog logora. Kritizirali su odsustvo kaznenih sankcija za najviše bošnjačke dužnosnike odgovorne za osnivanje tog logora.

Tijekom gotovo godinu dana, bošnjačke vlasti držale su oko 900 Hrvata zarobljenima u prostorijama Muzeja posvećenog Bitci na Neretvi tijekom Drugog svjetskog rata u Jablanici. Hrvatski logoraši su opisivali taj logor kao jedan od najgorih s uvjetima zatočeništva, a osam Hrvata je ubijeno ili preminulo, među kojima i najmlađi, tek 28-dnevni dojenčić Gabrijel Jurić iz Doljana, te najstariji, 81-godišnji slijepac Mato Marjanović.

Razmjena između hrvatskih i bošnjačkih vlasti dogodila se 1. ožujka 1994., a u Jablanici su predstavnici žrtava obilježili taj dan polaganjem vijenca i paljenjem svijeća. Željko Mikulić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Hercegovačko-neretvanske županije, naglasio je nedostatak pravde 30 godina nakon počinjenih zločina. Kritizirao je nedostatak odgovornosti za uspostavu logora te smatra da su kazne bile nedostatne.

Marinko Ljoljo, bivši logoraš koji je proveo jedanaest mjeseci u tom logoru, istaknuo je zločine protiv čovječnosti koje su počinile bošnjačke ratne civilne i vojne vlasti, uključujući ubojstva, premlaćivanja, zlostavljanja i silovanja. Kritizirao je i nedovoljan broj procesuiranih osoba za zločine u logoru Muzeja Jablanica, ukazujući na nemar, politikanstvo i nedovoljnu pažnju u pravosudnom postupku. Stražar Mirsad Tabaković osuđen je na pet godina zatvora, dok je dozapovjednik Zulfikar Armije BiH, Nihad Bojadžić, dobio kaznu od godinu dana.

Izvor: PDN/Foto:Snimka zaslona

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.