Blokade već počele: Iz dubrovačke i vukovarske bolnice potvrdili da su im neke veledrogerije obustavile isporuku lijekova

19.10.2020. 21:40:00

Predstavnici veledrogerija danas su napustili sastanak na kojem su trebali doći do rješenja oko dugova s ministrima Vilijem Berošem i Zdravkom Marićem, a predsjednik udruženja veledrogerija pri HGK-u nakon njega je poručio kako sutra neke od njih kreću s obustavom lijekova. Iz dubrovačke i vukovarske bolnice za Dnevnik Nove TV potvrdili su da je blokada počela večeras

'Dug bolnica je trenutno četiri milijarde i 300, ljekarni još 700. Dakle, ukupan dospjeli dug je pet milijardi kuna. Četiri veledrogerije koje su odgovorne za više od 70 posto tržišta mogu nositi, mogu biti partner sustavu do visine dvije milijarde kuna duga, uz uvjet da se dug ne povećava i da se redovno plaća iznad dvije milijarde', poručila je u Dnevniku Nove TV Milka Kosanović, predstavnica veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Neke od veledrogerija već su krenule s blokadama. Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić potvrdio je za Dnevnik Nove TV da su tri od četiri veledrogerije stopirale isporuku lijekova bolnici, a sve što bolnica uplati na račun veledrogerija ide za smanjivanje duga. Ravnatelj Bekić kaže da će bolnica tako moći raditi oko mjesec dana.

I vukovarska bolnica je u problemima, gdje lijekova ima za još otprilike dva tjedna. Prema ravnateljici bolnice Vesni Bosanac, jedna veledrogerija već im je stopirala isporuku, jedna za isporuku lijekova u vrijednosti 10.000 kuna traži uplatu od 20.000 kuna, a treća za istu vrijednost traži da se odmah uplati 10.000 kuna.

Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija rekla je da je njezina tvrtka već ranije limitirala isporuku određenim bolnicama. 'Prisiljeni smo taj broj i povećati', rekla je i dodala da potpuna blokada ovisi od bolnice do bolnice.

'Osjećamo se kao da trpimo maćehinski odnos jer veledrogerije redovito uplaćuju sve poreze i doprinose. Isto tako, mi kao pacijenti plaćamo doprinose za zdravstveno osiguranje i na Vladi je da osigura skrb svojim građanima', rekla je Percač.

'Ne razumijem zašto je samo u zdravstvu uobičajeno ne plaćati isporučene ljiekove. Mi imamo svoje obaveze i odgovorni smo i prema dobavljači i prema zaposlenicima', poručila je Percač koja kaže da veledrogerije imaju lijekova za još tri ili četiri tjedna, ali su ih neki dobavljači već blokirali, dodaje.

Izvor: tportal.hr/Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Izvorni autor: T.Ba.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.