BOLAN PORAZ! Srbi bijesni na Crnogorce zbog boje dresova. Evo što to znači

12.01.2020. 08:18:00

Crna Gora je ostvarila prvu pobjedu na europskim rukometnim prvenstvima. U Grazu su Crnogorci srušili Srbiju 22:21 i ostali u igri za plasman u sljedeću fazu natjecanja.

Osim poraza, kojim su ispali iz svih kombinacija za prolazak skupine, u Srbiji su bijesni i na Rukometni savez Crne Gore zbog boje dresova u kojima su đetići danas igrali. I to baš protiv Srbije.

“Malo je reći da se Rukometni savez Crne Gore odlučio za čudne boje dresova na ovom Europskom prvenstvu. Na startu su protiv Hrvatske igrali u crnoj opremi, a sada protiv Srbije igraju u zelenoj!” piše Blic.

Zeleni dresovi predstavljaju sjećanje na Božićnu pobunu iz 1918. godine, ustanak crnogorskih suverenista koji su se pobunili protiv srpske okupacije Crne Gore i odluke Podgoričke skupštine da se Crna Gora priključi Srbiji u “novu državu s dinastijom Karađorđević na čelu i da tako sjedinjeni uđu u zajedničku domovinu jednog troimenog naroda Srba, Hrvata i Slovenaca”.

Zagornici bezuvjetnog pripojenja Srbiji proglas su objavili na bijelom papiru, a protivnici ujedinjenja na zelenom, tako su nastali “bjelaši” i “zelenaši”

Nakon okupacije Crne Gore slijedio je neviđeni teror protiv pobunjenika, spaljena su mnoga sela, a ubijene više od 3. 200 ljudi među kojima i većina zastupnika koji su glaslai protiv ujedinjenja.

Podgorička skupština u današnjoj Crnoj Gori smatra se sramotnom, njene odluke su poništene, obnovljena je crnogorska državnost i  Crnogorska pravoslavna crkva. Posmrtni ostaci kralja Nikole I. Petrovića Njegoša, koji je na Podgoričkoj skupštini proglašen izdajnikom, uz najviše državne počasti 1989. su vraćeni i pokopani na Cetinju.

Prije dva tjedana usvojen je i Zakon o vjeroispovijesti kojim se imovina tada ukinute Crnogorske pravoslavne crkve, koju je kralj Aleksandr darovao Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vraća državi Crnoj Gori.

Crna Gora je do sada izgubila 15 od 16 utakmica na Europskim prvenstvima, uz jedan remi, a prvu pobjedu izborili su u specijalnim zelenim dresovima i to baš protiv Srbije.

Izvor: Maxportal/Foto: vijesti.me

Izvorni autor: M. Marković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.