Božića na prvoj crti

25.12.2023. 10:18:00

U ovim adventskim danima i ozračju koje donosi Božić, nemamo svi iste asocijacije i sjećanja. Ratnih devedesetih u to se doba na pojedinim bojišnicama i ginulo, no tamo gdje je vladalo primirje – kitile su se jelke i pekli odojci! Tome svjedoče brojne fotografije i sjećanja hrvatskih branitelja koji su o poklonima ispod bora mogli samo sanjati, piše Dnevno.hr.

Bilo je i kolinja

Ipak, fotografija “kolinja” u Mašićkoj Šagovini na Badnjak 1991. svjedoči kako hrvatski branitelji ni u najgorim trenucima nisu zaboravljali na najveći kršćanski blagdan.

Foto: Privatna arhiva

Valja napomenuti kako se u vrijeme “ratnih Božića” nisu svi imali priliku počastiti. Dapače,  do 24. prosinca 1994. godine odvijala se operacija Zima ’94. u sklopu koje je poginulo 29 branitelja, 19 ih je teško, a 39 lakše ranjeno, dok su trojica nestala.

Foto: Dnevno
Neki su na prvoj crti kitili drvce

S druge strane, te zimske ’91. u Medarima kod Nove Gradiške bilo je vremena za poziranje.

Foto: Dnevno

Hrvatski branitelji niti tih dana nisu propuštali proslaviti najveći kršćanski blagdan, no obilježavanja su bila u zadanim okvirima. Mogućnosti su bile vrlo ograničene, pa se često uz logorsku vatru, na hladnoći i snijegu, peklo meso koje se našlo pri ruci, a ako se našao kakav nakit, ukrasilo bi se i drvce…

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Privatna arhiva/Dnevno.hr

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.