Brački korona kaos: Pozvali su vjernike na mise, pa ih otkazali

10.05.2020. 09:05:00

Župa sv. Jeronima prenijela je jučer poslijepodne obavijest da mise u većini mjesta na otoku, unatoč žarištu epidemije, nisu otkazane te da se održavaju u 10 sati. Nakon nekoliko sati, biskup je promijenio odluku

Bračane je na stranicama Župa sv. Jeronima u Pučišćima jučer poslijepodne dočekala obavijest kako će se, iako je cijeli otok posljednja dva dana u strahu zbog naglog širenja korona virusa, mise u nedjelju ipak normalno održati, po preporuci hvarskog biskupa Petra Palića. Izuzetak su, pisalo je, Nerežišća, Donji Humac i Dračevica.

No dva sata nakon te obavijesti župa je sinoć na istoj Facebook stranici objavila kako se mise ipak neće slaviti s vjernicima u svim župama na otoku, javlja portal Brač danas.

- Biskupski vikar za Brač don Ivica Huljev, župnik u toj bračkoj župi, moli za razumijevanje s obzirom na prethodno poslanu poruku oko slavljenja misa s vjernicima. Obavijest sličnoga sadržaja objavljena je i na Facebook stranici župe sv. Petra u Supetru s napomenom kako će se nedjeljna euharistija u Supetru s početkom u 9.00 sati moći pratiti preko Facebooka župe. Odluka o obustavljanju misa s vjernicima stigla je u trenutku nepovoljnoga epidemiološkoga stanja na otoku s obzirom da je došlo do proboja koronavirusa te su do sada od toga virusa oboljele 22 osobe - objavio je Brač danas.


— Računajući na vaše razumijevanje glede nužnosti promjene nedavno donesene obavijesti, i to zbog stanja koje se ubrzano mijenja, dužan sam vas obavijestiti da se zbog ozbiljnosti okolnosti sa zarazom koronavirusa na Braču, sukladno biskupovu usmenom priopćenju i dopuštenju, obustavlja slavljenje misa s narodom do opoziva. Dakle, već u sutra u nedjelju, 10. svibnja, na cijelome otoku Braču neće biti svetih misa s narodom - stoji u novoj obavijesti biskupskoga vikara na Braču don Ivice Huljeva.

- Obavještavamo župljane i župljanke svih bračkih župa da se od danas do opoziva na našem otoku neće održavati svete mise s narodom - objavio je Krizni stožer otoka Brača na službenim stranicama, pola sata iza ponoći. Dodaju i kako je isto, uvažavajući epidemiološku situaciju, objavio i don Ivica Huljev, biskupski vikar za otok, sukladno Biskupovom usmenom priopćenju i dopuštenju. 

Na svojim stranicama brački stožer objavio je i službenu odluku o zabrani napuštanja prebivališta i otoka bez ePropusnice. Policija će idućih 14 dana biti na brojnim punktovima i kontrolirati kretanje.

Podsjetimo, na Braču je naglo buknulo žarište korona virusa nakon što se iz splitske bolnice na otok vratio stariji pacijent s kojim su u kontaktu bili brojni članovi njegove obitelji. Zbog toga je Nacionalni stožer donio odluku da se restriktivne mjere vraćaju na snagu i da nitko ne smije napuštati mjesto prebivališta.

 Službenih podataka o broju oboljelih još uvijek nema, priopćenje stožera Splitsko-dalmatinske županije se očekuje tijekom jutra. Jučer je uzeto stotinjak briseva na punktovima u Supetru i Nerežišćima, a očekuje se povećanje broja testiranih.

 

Izvor: 24sata.hr/Foto:Milan Šabić

Izvorni autor: Tina Jokić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.