BRANITELJI ZAJEDNO U BILOGORSKOJ KOŠARI (VIDEO)

01.11.2021. 14:45:00

BILOGORSKA KOŠARA - branitelji, proizvođači, ujedinili se u jednu košaru

Bjelovarsko-bilogorski kraj nadaleko je poznat po kvalitetnim domaćim proizvodima u kojima je sačuvana svježina okusa, čistoća prirode, toplina sunca i rad vrijednih ruku naših poljoprivrednika. Samo takva kombinacija može dati proizvode dostojne jedne košare u kojoj će se naći sve najbolje, ubrano, uzgojeno i prerađeno s naših polja. U suradnji Grada Bjelovara, Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar i članova Braniteljske zadruge „Bilogorska košara“ započeli su radovi na uređenju prodavaonice koja će postati posebno i objedinjeno mjesto ponude i potražnje te kroz koju će zaživjeti ona misao kako za kvalitetnu hranu treba proći najkraći put od polja do stola. Do trgovine je trebalo doći, a za sada "košaru" čine OPG "Bačak", najukusnija bilogorska rapsodija okusa i mirisa. Slatke ili slane zimnice svojim okusom osvajaju nepca. Ono po čemu su poznati je uzgoj butternut, hokaida, patišona i brojnih drugih vrsta tikvi. Mljevenjem butternut tikve u brašno dobivaju jedinstveni proizvod od kojeg rade prave domaće kekse, po starinski, na mašinu, uz dodatak različitih sastojaka koji im daju nezaboravni okus. Kad pomislite na ukusan roštilj, tada mu ajvar, pinđur, krastavci ili ukiseljeni patišoni mogu biti kruna okusa i mirisa te dobar povod za okupiti prijatelje i uživati u vrhunskoj hrani. Za kraj druženja zasladite se različitim vrstama džemova koji kao dodatak kolačima mogu razmaziti vaša nepca.  OPG "Franjić Ante" Njezino veličanstvo jagoda. OPG "Juranić",  najkvalitetniji sirevi nastali na spoju tradicije i moderne proizvodnje. OPG "Željko Ledinski", kad pomislite na jabuku…Aro, obrt za proizvodnju prirodnih sokova.  Proizvodi koji osvajaju kvalitetom. OPG "Radičević", vitamina C, kao šipak pun koštica. OPG "Mirela Rajčević", od sira do sira – rapsodija okusa. OPG "Antun Rukavina", jabuka je izvor zdravlja. OPG "Dejan Sabolović", zasladite se ili nazdravite jer imaju punu košaricu proizvoda i OPG "Valenta", kad od voća sačuvaš najbolje i to izneseš na stol i OPG „Nenad Horvat“, uzgoj voća, ujedno predsjednik udruge „Dar Bilogore“ i zadruge „Bilogorska košara“.

Potkraj godine, 31. 12. 2020. godine u samom središtu Bjelovara, u Ulici Josipa Juraja Strossmayera 2b  otvorena  je trgovina ‘Bilogorska košara’ koja je projekt Braniteljsko – socijalne zadruge koju je financijski pogurnuo Grad Bjelovar s čak 300 tisuća kuna, usto cijenu najma Zadruga za ovaj lijepo uređeni objekt u strogom centru grada plaća daleko ispod tržišne vrijednosti.

Trgovina je pokrenuta s ciljem da se građanima omogući kupnja kvalitetnih i zdravih autohtonih bilogorskih proizvoda, a proizvođačima i zadrugarima, omogući još jedan kanal plasiranja i prodaje proizvoda s njihovih OPG-a. U lijepo uređenoj trgovini u strogom centru grada može se pronaći raznolik izbor proizvoda s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, od svježeg voća, povrća preko prerađevina od njih, sokova, džemova i pekmeza, rakija do sira i vrhnja. Na policama trgovine su (za sada) proizvodi članova zadruge – njih 20, ali i osmoro kooperanata s kojima zadrugari surađuju i čiji broj će se povećavati.

Osim raznih vrsta sireva, domaćih rakija, likera, vina, voća, povrća, pekmeza i ostalog, sve popularnija bjelovarska trgovina “Bilogorska košara” od nedavno je u svoju ponudu uvrstila i neke novitete, a riječ je o “Bilogorskom ginu” s OPG-a Valenta,  sibirskim borovnicama, smrznutom grašku i mrkvi, ribi, jastučićima od tijesta s čokoladom i višnjama, mini kroasanima sa šunkom, gotovim palačinkama te legendarni bjelovarski “Majburger”.

Kako poručuju iz “Bilogorske košare”, asortiman trgovine se neprestano nadopunjuje i razvija, a sve u cilju što bogatije i sadržajnije ponude.

Od početnih 10-tak OPG-ova, koji su uglavnom bilo u vlasništvu hrvatskih branitelja, sada je ta brojka dvostruko veća, a uz kooperante, broj se još više povećava. Sve je to uzajamnim radom vodstva i udruge i zadruge, članova, a prednjače kako smo već napisali, gosp. Nenad Horvat,

Vladimir Valenta Baja, biviši policijski ratni zapovjednik u doba Domovinskog rata, je v.d. Upravnog vijeća, a Marijana Šanteković je upravitelj zadruge.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah/Video: Toni Fereža

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.