Braniteljske udruge: Strahujemo da bi novac mogao završiti i u rukama pripadnika srpske paravojske

02.02.2021. 16:58:00

Svoju su zabrinutost iskazali usprkos činjenici da Zakon u točki 5. predviđa ograničenje prema kojem svi oni koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku i njihovi pomagači neće moći biti korisnici toga zakona

Pred saborske zastupnike uskoro bi, nakon završetka javne rasprave, trebao stići Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, kojim bi nekoliko tisuća civila koji su stradali u vrijeme borbenih operacija, odnosno njihove obitelji, dobili pravo na mjesečnu novčanu naknadu. No, najutjecajnije braniteljske udruge - Zajednica udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga Specijalne policije i Savez udruga branitelja radnika - strahuju kako bi taj novac mogao završiti i u rukama pripadnika srpske paravojske, o čemu su jutros govorili na tiskovnoj konferenciji.

Svoju su zabrinutost iskazali usprkos činjenici da Zakon u točki 5. predviđa ograničenje prema kojem svi oni koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku i njihovi pomagači neće moći biti korisnici toga zakona te navodi sustave i zakonske odredbe koji bi to pitanje trebali regulirati odnosno spriječiti.

- Obeštećenje i zaštita civilnih žrtava svakako je hvale vrijedan, human pa i nužan čin Republike Hrvatske, no postoji li sustav, službe ili institucije koje posjeduju popise ili pravovaljane informacije o pripadnicima agresorske vojske, paravojnih formacija, mobiliziranima ili pomagačima u agresiji na Republiku Hrvatsku? Što je s pripadnicima SDS-a, stranke koja je zabranjena u RH, koja je otvoreno poticala i pomagala agresiju na RH, što Zakon ni jednom riječju ne spominje – pitaju branitelji, dodajući kako je na njihov zahtjev 29. prosinca 2020. održan sastanak s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom na tu temu, no ondje nisu, kako kažu, stekli dojam da ne postoji mogućnost zlouporabe od strane sudionika agresije na RH i njihovih pomagača, te da na pitanje o bivšim članovima SDS-a koji su organizirali pobunu i podizali barikade, nisu dobili odgovor.

Na tiskovnoj konferenciji iznijeli su neslužbeni podatak u javnosti se nagađa da će novim Zakonom biti obuhvaćeno i do 9000 novih korisnika. - Poučeni nizom neugodnih iskustava, naša skepsa, oprez i bojazan temelji se isključivo na činjenici da tijekom svih ovih godina sve te institucije i službe koje trebaju osigurati točku 5. ovog Zakona nisu uspjele identificirati, locirati, uhititi i procesuirati ratne zločince velikosrpskog fašizma unatoč silnim apelima i prosvjedima, pa i danas silovane vukovarske žene susreću svoje silovatelje, a nikakav registar agresora prema našem saznanju ne postoji. I što ako se pripadnici srpskih postrojbi mahom počnu predstavljati civilima kao što su velikim dijelom nakon zarobljavanja bili kuhari ili prisilno mobilizirani – pitaju Željko Dragašević, Zoran Maras i Siniša Mastelić, u ime udruga koje predstavljaju, koji su na tiskovnoj konferenciji također ponovno otvorili pitanje traženja ratne odštete zbog agresije na Republiku Hrvatsku, najavljujući kako će poduzeti "odgovarajuće korake".

U izjavi saborske zastupnice SDSS-a Šimprage koja hvali Zakon, govoreći o "iskoraku ka pomirenju i normalizaciji odnosa" i dodaje kako se "uvijek nađu oni bukači koji su protiv i to povezuju s koalicijom“, branitelji vide "od kuda vjetar puše". - Upozoravamo podnositelja prijedloga Zakona kao i sve koji će ga prihvatiti u ovome obliku da snose moralnu odgovornost ali i odgovornost prema građanima Republike Hrvatske koji će na kraju snositi trošak isplate sredstava svima koji ostvare pravo iz toga Zakona – zaključili su branitelji.

Valja reći i to kako njihovu zabrinutost dijele i zastupnici Domovinskog pokreta i Mosta. - Kada sam državnom tajniku na Odboru za branitelje postavio logično pitanje; ima li hrvatska država popis krajinske vojske i pomagača krajinskoj vojsci da ne mogu oni proći, rekao je da nemaju - kaže Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta.

Braniteljima i spomenutim strankama odgovorili su iz SDSS-a. - Točno se zna na koga se Zakon odnosi. Zahvaćene su obitelji nestalih, roditelji ubijene djece, djeca ubijenih roditelja te svi oni stradali u logorima – poručila je Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a.

Izvor: Večernji.hr/PDN/Foto:Patrik Macek/PIXSELL

Izvorni autor: Renata Rašović/Večernji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.