Bratislava oduzela Staljinu, a dala sv. Ivanu Pavlu II. titulu počasog građanina

23.12.2020. 08:15:00

Bratislava, glavni grad Slovačke, oduzeo je titulu počasnog građanina sovjetskom, komunističkom diktatoru Josifu Staljinu i prvom komunističkog predsjedniku Čehoslovačke Klementu Gottwaldu.

Gradsko vijeće Bratislave donijelo je odluku na zasjedanju 17. prosinca. Istodobno, titulu počasnog građanina dodijelili sv. Ivanu Pavlu II i to na prijedlog Jana Figea, bivšeg istaknutog demokršćanskog političara i povjerenika Europske komisije, a sada predsjednika uprave Zaklade Anton Tunega.

Titula počasnog građanina dodijeljena je pokojnom papi kao priznanje za njegov izuzetan odnos prema Slovačkoj i Bratislavi, te kao zahvalnost i poštovanje prema njemu i njegovoj ostavštini. Papa Ivan Pavao II. posjetio je Bratislavu tri puta, prenosi The Slovak Spectator.

S druge strane, vijećnici su glasali za ukidanje titule počasnog građanina Staljinu i Gottwaldu zbog njihovih postupaka, koje smatraju nespojivim s takvom nagradom. Počasnu titulu Staljin je dobio 1946., Gottwald dvije godine kasnije.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/Getty Images

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.