Britanska premijerka – ‘konzervativka’ koja je glasala za ‘istospolne brakove’ – Liz Truss podnijela ostavku

20.10.2022. 15:28:00

Britanska premijerka Liz Truss rekla je u četvrtak da podnosi ostavku, nakon samo šest tjedana na mjestu čelnice britanske vlade, prenose agencije.

Pred desecima novinara rekla je da je na dužnost došla u vrijeme “velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti”.

Kazala je da ne može ispuniti mandat za koji su je izabrali Torijevci te da podnosi ostavku.

Truss je rekla da je kralja Charlesa III. obavijestila da podnosi ostavku, a funkciju će obnašati dok se ne izabere njezina zamjena.

Šest tjedana nakon preuzimanja premijerske funkcije Truss je bila suočena s padom tržišta obveznica i najgorim rejtingom nekog britanskog čelnika u nekoliko desetljeća. Odustala je od većine svog najavljenog političkog programa, a u srijedu je ostala i bez ministrice unutarnjih poslova, tjedan dana nakon što je otpustila ministra financija.

Zastupnici Konzervativne stranke u srijedu su se otvoreno svađali u parlamentu, uslijed neuspješnog glasanja o frakiranju koje su neki vidjeli kao glasanje o povjerenju njenoj vladi.

Truss se borila za politički opstanak otkad je 23. rujna njezin ministar financija Kwasi Kwarteng najavio ‘mini proračun’ s velikim poreznim rezovima koji je potresao financijska tržišta. Nakon te najave skočio je britanski trošak zaduživanja, zaprijetivši tržištu nekretnina i dodatnom pogoršanju životnih troškova.

Vlada je potom odustala od tih prijedloga, što je stvorilo dodatan izazov ostanku Truss na vlasti.

Dio zastupnika otvoreno je pozvao na njenu ostavku, a drugi su već krenuli raspravljati tko bi je trebao zamijeniti, prenosi HRT.

Podsjetimo, Liz Truss je bila favoritkinja establishmenta za nasljednika Borisa Johnsona u jeku borbe sa sve većom krizom vrtoglavog rasta troškova života nakon početka rata u Ukrajini i nametanja sankcija Rusiji.

Ona je u sedmom krugu eliminacijskog glasovanja pobijedila bivšeg ministra financija Rishija Sunaka, a pravo na glasovanje imalo je oko 200.000 članova Konzervativne stranke.

Boris Johnson odstupio je s čelnog mjesta Konzervativne stranke 7. srpnja nakon niza skandala i masovnih ostavki iz njegova kabineta. Osam kandidata uspjelo je proći do prvog kruga glasovanja za njegova nasljednika 12. srpnja, te su u međuvremenu postupno otpadali.

Rishi Sunak je u početku, dok se još natjecalo osam kandidata bio favorit, no vodstvo je preuzela Liz Truss, a oboje su pripadnici britanskog establishmenta. Sunak je oženjen za kći britanskog milijardera, a Truss je poznata po svojim tvrdolinijaškim stavovima glede rata u Ukrajini, pro-bruxelleskoj orijentaciji te glasovanju za tzv. istospolne brakove. Ona je također svoju političku karijeru započela u Laburističkoj stranci.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:Daniel Leal/WPA Pool via Getty Images

Izvorni autor: ij/narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.