BROJKE ZARAŽENIH RASTU, A HZJZ DONOSI NOVE PREPORUKE: Doznajemo tko sve mora u samoizolaciju, a tko sve mora testirati nakon kontakta s oboljelim

25.10.2021. 17:03:00

BORBA S PANDEMIJOM

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je danas nove preporuke o prioritetima za testiranje na koronavirus.

Također su dali preporuke u svezi postupanja s kontaktima, završetkom izolacije i samoizolacije s osvrtom na osobe koje su preboljele covid-19 ili su cijepljene.

Osobe koje su preboljele covid-19 i cijepljenje izuzete su od karantene u slučaju bliskog kontakta sa zaraznom osobom bez vremenskog ograničenja.

Ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na covid-19.

Tko je sve izuzet od testiranja?

Nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom, osobe koje su cijepljenje, trebaju se strogo pridržavati epidemioloških preporuka za sprječavanje kapljičnih infekcija slijedećih 14 dana i preporučljivo je da se testiraju brzim testom 5-7 dana nakon bliskog kontakta.

Ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na covid-19.

Od preporuke za testiranje 5-7 dana nakon bliskog kontakta s oboljelim izuzete su samo osobe koje su preboljele covid-19 unazad šest mjeseci, navodi HZJZ.

Tko mora u samoizolaciju?

Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom, a negativan test neće skratiti vrijeme trajanja samoizolacije odnosno karanteni.

Po završetku karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome, osim ako su imunokompromitirane ili rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom.

Osoba koja je bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u samoizolaciji ako je je preboljela covid u posljednjih 180 dana ili je cijepljena u potpunosti.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Pixsell

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.