Capak: Ako se u 1. HNL zarazi igrač, za taj klub se prekida natjecanje

15.05.2020. 10:52:00

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u programu Hrvatske nogometne televizije govoreći o mjerama propisanim za sportaše i povratku nogometnih natjecanja u Hrvatskoj u posljednjem svibanjskom vikendu.

"Volim nogomet, pratim reprezentaciju, a prvenstvo ne toliko. Nisam baš neki veliki fan, ali sam dinamovac. Prekid natjecanja teško nam je pao, ali sve je to bilo potrebno", rekao je Capak i dodao:

"Pustili smo treninge, a ako situacija bude kakva je sad, sasvim sigurno mogu krenuti natjecanja. To ćemo dogovoriti sa svima".

Kako će se kontrolirati epidemiološka situacija u klubovima i koliko su testovi efikasna metoda?

"PCR test važeći je 24-48 sati, a čovjek nakon toga može postati infektivan. Ne volimo preširoko korištenje tih testova. To može dati veću sigurnost, ali košta. Jedan test košta 1506 kuna i treba razmisliti koliko ima koristi, a koliko troškova. Tko si može priuštiti, to je u redu, ali držanjem mjera i bez testiranja može se postići prilično visoka razina sigurnosti", kaže Capak.

S obzirom na to da epidemija još traje, logično je pitanje što će se dogoditi ako dođe do zaraze korona virusom u nekom od klubova, piše 24sata.

"Ako netko od igrača bude pozitivan, svi koji su bili u zadnjih 48 sati s njim u bliskom kontaktu moraju u samoizolaciju. Alternativa tome je testiranje, ali test vrijedi 24-28 sati, što znači da bi se do isteka 14 dana trebali stalno testirati. Dakle, morat će biti u samoizolaciji i oni, i njihovi kod kuće. To bi vjerojatno značilo prekid natjecanja za taj klub", rekao je Capak.

Izvor: direktno.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: av/Josip Tolić/24sata

Autor: