Capak o nuspojavama kod cijepljenih: ‘Bilo je i nekoliko ozbiljnih reakcija’

29.01.2021. 12:50:00

U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrlo je 29 osoba, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva je 3117, među kojima je 1286 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je 121 na respiratoru.

U samoizolaciji je 15.389 osoba. Do danas je ukupno testirana 1.180.851 osoba, od toga 5020 u posljednja 24 sata.

Od početka epidemije u Hrvatskoj, zabilježeno je 231.539 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4972 umrlo. Ukupno se oporavilo 223.450 osoba, od toga 588 u posljednja 24 sata.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da su brojke ovog tjedna za 13 posto manje od prošloga. ”Imamo i dalje blagi silazni trend”, kazao je. Najveću incidenciju trenutačno ima Sisačko-moslavačka županija, a najmanju Istarska županija.

”Što se tiče cijepljenja, utrošili smo gotovo 80.000 doza. Do danas smo primili 409 nuspojava za Pfizerovo cjepivo, a 11 za Modernino. Uglavnom su to lokalne reakcije, febrilitet, bol na mjestu primjene i glavobolja, a na Pfizerovo cjepivo je bilo i nekoliko ozbiljnih reakcija. Dvije su zahtijevale upotrebu adrenalina, a 22 korištenje drugih medikamenata”, otkrio je Capak.

Mjere do 15. veljače

Načelnik stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je da od ponoći na snagu stupa odluka o nužnim epidemiološkim mjerama koje će na snazi biti do 15. veljače, što znači da se postojeće mjere dotad produljuju.

”Klinička slika je još uvijek realativno teška, ali omogućila nam je blago ublažavanje mjera, ali osnovne mjere ostaju iste”, dodao je ministar zdravstva Vili Beroš, navodi dnevnik.hr.

Čeka se odobrenje za AstraZenecu

Na pitanje o učinkovitosti AstraZenecinog cjepiva, Capak je kazao da cjepiva koja se registriraju pri Europskoj uniji garantiraju sigurnost.

”Za druga cjepiva čekamo da Europska agencija za lijekove kaže svoju zadnju riječ je li cjepivo sigurno i učinkovito”, rekao je i dodao da bi danas trebalo biti registrirano i cjepivo AstraZence, pa će se znati i je li ono preporučljivo za osobe starije od 65 godina.

”Mjere se moraju popuštati postupno”

Kada je riječ o najavi ugostitelja da će od 1. veljače početi s radom, unatoč zabrani Nacionalnog stožera, Božinović kaže da se nada kako se to ipak neće dogoditi.

”Imamo najliberalnije mjere u Europi, jasan trend pada zbog čega smo zadovoljni, ali ne možemo biti potpuno zadovoljni jer taj broj treba još spuštati. Moramo voditi računa o zdravlju. Kad se ide u popuštanje, osnovno je pravilo da ono mora biti postupno”, rekao je čelnik Stožera.

Popuštanje mjera po prioritetima

Objasnio je da se, ako se popuštaju mjere, ide po prioritetima, što je najprije sport, zatim obrazovanje, a tek onda slijedi gospodarstvo.

”Kad pogledate članice EU-a, u njima su ugostitelji zatvoreni još od listopada. Mi smo tada razgovarali s ugostiteljima čiji su nam predstavnici jasno govorili da 90 posto njihovih članova se ne pridržava mjera.

Mi smo bili donijeli jasan okvir, ali kojega se bilo teško pridržavati – ograničen broj, razmak među stolovima. Tada je javni prostor bio preplavljen komentarima da je to nemoguće. Onda smo došli u fazu da su brojevi počeli jako rasti”, podsjetio je Božinović.

”Da je danas 24, umjesto 4 stupnja Celzijeva, terase bi bile otvorene. Vani još uvijek je vani hladno i nije razdoblje u kojem se virus počinje sporije širiti i zbog toga su odluke takve kakve jesu i rekli smo vrlo jasno do 15. veljače” poručuje Božinović. Dodaje da će se, ako trendovi budu povoljniji do 15., tada moći razgovarati o korigiranju mjera.

Čeka se odobrenje za AstraZenecu

Na pitanje o učinkovitosti AstraZenecinog cjepiva, Capak je kazao da cjepiva koja se registriraju pri Europskoj uniji garantiraju sigurnost. Dodao je da se pregovara i s tvrtkom Johnson & Johnson od koje bi trebali dobiti 900.000 doza.

”Za druga cjepiva čekamo da Europska agencija za lijekove kaže svoju zadnju riječ je li cjepivo sigurno i učinkovito”, rekao je i dodao da bi danas trebalo biti registrirano i cjepivo AstraZence, pa će se znati i je li ono preporučljivo za osobe starije od 65 godina.

Stožer primio drugu dozu cjepiva

Krunoslav Capak je rekao da je zbog manjka cjepiva došlo do pomaka u rasporedu cijepljenja i primanju druge doze članova Vlade i Stožera. ”Zbog toga će Vlada biti cijepljenja tjedan dana od ovog četvrtka kad im je bilo tri tjedna od cjepiva”, objasnio je i dodao da su članovi Stožera drugu dozu primili ovog utorka.

”Svi će drugu dozu cjepiva primiti na vrijeme”, poručuje ravnatelj HZJZ-a.

Na pitanje što je s gripom i štite li možda maske ipak umjesto gripe, a ne od koronavirus, Capak je rekao da dosad nije zabilježen niti jedan slučaj gripe u Hrvatskoj u ovoj sezoni. ”To ne znači da je nestala jer na sjevernoj hemisferi neke zemlje izvještavaju o gripi, ali se radi o svega nekoliko slučajeva”, kazao je. Dodaje da su mjere protiv COVID-a sigurno učinkovite i protiv gripe.

”Međutim, niti protiv jedne respiratorne infekcije maske ne štite u7 potpunosti, pa tako niti protiv gripe niti protiv COVID-a”, kaže Capak.

Na pitanje postoji li mogućnost da netko tko se cijepio bude podložan zarazi jer se kasnilo s drugom dozom cjepivo, Alemka Markotić je odgovorila da ta mogućnost uvijek postoji.

”Jedan dio ljudi će se uvijek zaraziti, i kad ima prvu dozu i drugu i kad je prebolio već. Nema stopostotne sigurnosti ni za što. Ne možemo toliko cjepidlačiti”, kaže Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević”.

”Nije to crno ili bijelo, to je jedan vrlo kompliciran proces”, dodala je.

Ministar zdravstva Vili Beroš otkrio je dosad sanirano više od 11,5 tona infektivnog otpada kod KB-a Dubrava. ”Bolnica je nabavila i jedan kontejner koji preša taj otpad i smanjuje volumen”, rekao je i dodao je da je to kratkoročno rješenje. Što se tiče dugoročnije rješenja, u suradnji s resornim ministarstvom traži se rješenje za izgradnju spalionice.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Hina/gs/FAH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.