ČEKA NAS PRAVI POTOP! Oglašen meteoalarm, moguće bujične poplave!

06.10.2020. 15:00:00

Hrvatsku očekuje novo pogoršanje vremena. Naime, već danas prema kraju dana primaknut će nam se sa zapada frontalni poremećaj, najavljuje se u prognozi meteorologinje N1 Tee Blažević.

Najavit će ga vjetar južnog smjera koji će pojačati, osobito jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu. Stoga krajem dana i u noći treba računati na intenziviranje oborine na sjevernom Jadranu.

Najobilnije će kišiti na Kvarneru, na otocima sjevernom i srednjeg Jadrana, u Gorskom kotaru i Lici, unutrašnjosti Dalmacije, gdje od sutra ujutro do navečer lokalno može pasti više od 50 litara kiše po metru četvornom. Moguće su bujične poplave.

Kišovito će biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje bi moglo pasti i do 20 pa i 30 litara kiše. Moguće je jače nevrijeme.

Već tijekom prijepodneva u srijedu, vjetar će mijenjati smjer na sjeverni. Zapuhat će jaka bura, pod Velebitom, olujnih udara, i proširit će se na veći dio obale, dok će u Dalmaciji puhati jaka tramontana. Vrlo su izgledni problemi u prometu, uslijed jakog vjetra. Na moru su moguće jake nevere.

Upozorenja su na visokom stupnju, za područje duž Jadrana. Meteoalarm je gotovo cijelu Hrvatsku, osim Slavonije i Dubrovačko-neretvanske županije, stavio pod ‘narančasto’.

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula prognozira da nas danas očekuje nepovoljnije vrijeme, sa sve zamjetnijom južinom i padom tlaka zbog približavanja novog frontalnog poremećaja s kojim će tijekom svježije srijede gotovo posvuda padati kiša, a ponegdje će opet biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom, vjerojatno i olujnih nevremena, na Jadranu i pijavica, najavljuje u novoj prognozi.

U četvrtak i petak diljem Hrvatske bit će stabilnije i danju ponovno toplije, ali uz svježija jutra, osobito u unutrašnjosti, gdje se ne smije isključiti mogućnost slabog mraza pri tlu, uglavnom u gorju.

Tijekom vikenda je pak sve vjerojatnije novo pogoršanje biometeoroloških prilika te dolazak sve mnogobrojnijih oblaka, iz kojih ponegdje može pasti i malo kiše, uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju.

Detaljniju, u ponedjeljak poslijepodne aktualnu prognozu po područjima, za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu utorak će početi uz dosta oblaka, ponegdje i malo kiše, a zatim će u nastavku dana biti barem djelomice sunčano, uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 13°C, a najviša dnevna između 22 i 24°C.

Danju malo manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će već od jutra prevladavati sunčano vrijeme. Umjeren jugozapadni vjetar brzo će premještati oblake kojih će povremeno biti na nebu. Jutro će još biti bez vjetra s mjestimičnom maglom.

Na sjevernom Jadranu i u gorju djelomice sunčano, ujutro po kotlinama unutrašnjosti uz maglu. Niski oblaci će se uz umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak gomilati na navjetrinskim padinama gorja pa će tijekom dana malo kiše pasti ponajprije u dijelu Gorskog kotara i na širem riječkom području. Prema kraju dana oblaka će posvuda biti više pa će rasti i vjerojatnost za kišu.

U Dalmaciji većinom sunčano, no ujutro će uz više oblaka mjestimice pasti malo kiše, najčešće u obliku pljuskova. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar, u sjevernoj Dalmaciji i jugozapadni, pa će more biti malo, ujutro i umjereno valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske prijepodne promjenjivo, uz mjestimičnu kišu, moguće i grmljavinu, a ne može se isključiti i pojava pijavica. U nastavku dana djelomice sunčano. Umjereno jako jugo slabjet će i okretati na jugozapadnjak, potom sjeverozapadnjak.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.