ČETNICI IGNORIRALI ‘PLAVE KACIGE’: Petra i Roberta ubili su na očigled UNPROFOR-a

18.02.2021. 18:15:00

Iako se tijekom Domovinskog rata ponekad činilo da je mirno, pravog mira na liniji razgraničenja zapravo nikada nije bilo.

Na današnji dan, gotovo naočigled UNPROFOR-a, četnici su u Pakracu ubili Roberta Ivanovića i Petra Sića. Napad iz zasjede dogodio se stotinjak metara od kontrolne točke “mirovnjaka”.

Ubojstvo iz zasjede

“Primirje je bio samo privid koji se plaćao krvlju. Tako je bilo i 18.veljače 1993. godine. Dva su prijatelja radila cijeloga dana sve do noći, kada su se vraćali kući. Na samom ulazu u grad Pakrac upali su u četničku zasjedu. Teroristi su ih sačekali nedaleko bolnice. Sasjekli su ih iz automatskog naoružanja i pobjegli preko linije razgraničenja na okupirano područje. Apsurd je što su teroristi postavili zasjedu nedaleko od bolnice u kojoj je bila smještena manja jedinica Kanađana iz UNPROFOR-a, i sasvim je jasno da su ih četnici koristili kao štit”, napisao je u svojoj knjizi “Moja sjećanja: Domovinski rat ’91.-’95. : Glina, Daruvar, Pakrac” Nikola Ivkanec, hrvatski branitelj i tadašnji zapovjednik Policijske postaje Pakrac koji je uhitio Veljka Džakulu.

Razmještanjem UNPROFOR-a u tzv. UNPA zoni 1992. godine u Pakracu obnovljena je potpuno uništena zgrada policije, a policijske snage su preustrojene prema ukazanoj potrebi pravila Ujedinjenih naroda. U tim okolnostima ministar Ivan Jarnjak Ivankeca je imenovao zapovjednikom PP Pakrac za kojeg je kazao da je “spoj policijskog i vojnog znanja na glinskom i daruvarskom ratištu.”

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo:Screenshot

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.