CIJENE U DUĆANIMA RASTU! GUVERNER O INFLACIJI: Otkrio koliki bi mogao biti udarac na vaš džep!

09.07.2021. 14:52:00

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić govorio je u Dnevniku HTV-a o inflaciji kao posljedici zatvaranje ekonomije te projekcijama rasta gospodarstva. Smatra kako je najveća prijetnja rastu i oporavku novo zatvaranje ekonomije.

Inflacija je za sada na 2 posto s tolerancijom da ode i na više, ali za sada je sve u granicama normale i ne očekuje se da će biti potrebna reakcija.

“Rekao bih da se neće ništa kratkoročno događati. Ono što je Europska središnja banka napravila, rekla je 2 posto umjesto ispod 2, ali blizu 2, a što je bilo tumačeno kao 1,9. Ono što je razlika, jest da je rekla da je simetrična, jednako nepoželjna devijacija na dolje kao i na gore. Inflacija u ovom trenutku je nešto viša, ali na način kako smo i očekivali zbog baznoga efekta drugog kvartala prošle godine kada je bio najsnažniji početak “lockdowna” i kada su cijene energenata i drugih sirovina zbog toga padale, a sada imamo oporavak i rast cijena”, rekao je Vujčić za HRT.

Ne očekuje da će inflacija otići u nebo

Ukoliko inflacija značajnije porste, onda bi se mogla očekivati i reakcija središnjih banaka.

“Kad bih morao birati, mislim da je u ovom trenutku najveći rizik pandemija i što će se u budućnosti s možda novim sojevima virusa i eventualno novim potrebama zatvaranja ekonomije. To je najozbiljniji neposredni rizik u ovom trenutku za naše projekcije rasta. Ukoliko ovakva situacija s otvaranjem ekonomije potraje do kraja godine, HNB vidi višu stopu rasta nego što smo predviđali prije – 6,8 posto, što je prvenstveno zbog toga što ćemo vidjeti bolje rezultate u izvozu roba i usluga turizma i zbog oporavka osobne potrošnje, a nakon toga i zbog povećanja investicija. Ukoliko dođe do potrebe novog otvaranja ekonomije zbog pandemije, to bi ugrozilo ove projekcije.”

Javni dug je porastao otkrio je Vujčić, a EU fondovi bi trebali amortizirati pad gospodarstva.

Izvor: Dnevno

Izvorni autor: nk/snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.