Commando prisegom postali novi pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga

29.07.2020. 20:48:00

Svečanu prisegu položilo je dvanaest pripadnika, a time je i završila Temeljna obuka za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga.

U vojarni “Josip Jović” na Udbini u utorak, 28. srpnja 2020. održana je prigodna svečanost kojom je obilježen završetak 18. naraštaja polaznika Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) Hrvatske vojske.
Ove godine uspješno ju je završilo dvanaest pripadnika Hrvatske vojske, koji su izrekli commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome.

Svečanosti commando prisege uz zapovjednika ZSS-a brigadnog generala Pericu Turaliju nazočili su i direktor Glavnog stožera OSRH general-bojnik Ivica Olujić te ostali visoki uzvanici i pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga.

Obraćajući se nazočnima, zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija je rekao kako 18. naraštaj polaznika Temeljne obuke za specijalna djelovanja po svojoj strukturi i ove godine ima sve tri kategorije – vojnike, dočasnike i časnike koji su vođeni izuzetnim entuzijazmom, voljom i željom da savladaju predviđeni program na kraju postali nositelji simbola ove vrlo iscrpljujuće i naporne obuke.

“Temeljna selekcijska obuka za specijalna djelovanja je prvi izazov i test za sve one koji su izrazili želju za pristupanjem u najelitnije društvo, a nakon dugih šest mjeseci ostali su samo oni najjači i najuporniji u svojoj namjeri da budu dio ovog odabranog društva”, istaknuo je general Turalija te je dodao: „Nošeni ogromnom željom biti pripadnikom najelitnije postrojbe OSRH crpili ste snagu i motivaciju izdržavajući najveće napore i izazove, provodeći operacije na najzahtjevnijem terenu uključujući sva tri medija – kopno, more i zrak te pokazali svoju težnju razvoju osobne vojne karijere u okviru ZSS-a.

“Osobita mi je čast pozdraviti vas dvanaest koji ste prošli zahtjevnu, tešku i izazovnu obuku te vam na tome čestitam”, rekao je obraćajući se nazočnima general-bojnik Ivica Olujić.

Zahvalivši se tom prigodom instruktorima koji se kroz gotovo šest mjeseci obuke prenosili svoja znanja na nove pripadnike general Olujić je na kraju poručio: “Zapovjedništvo specijalnih snaga je jedno od udarnih borbenih snaga Hrvatske vojske spremno za zadaće na kopnu, u vodi i zraku i kao takve imaju veliki prioritet i potporu u svom daljnjem razvoju”.

Nakon obraćanja dužnosnika, uslijedila je ceremonija dodjela potvrda, zelenih beretki i commando znaka čime je ovih dvanaest pripadnika ušlo u elitno društvo specijalnih snaga.