Cvrtila: Božinović i Plenković su sigurno znali za neke stvari, ali upitno je jesu li bili upoznati s detaljima istrage

22.09.2020. 21:25:00

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u utorak kako su o istrazi u aferi JANAF sve znali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i premijer Andrej Plenković, te da je odmah trebalo provesti uhićenje. Kako za portal Direktno tvrdi kriminalist i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila, predsjednikova izjava stoji na čvrstim nogama.

"Božinović i Plenković su sigurno znali za neke stvari, ali upitno je jesu li bili upoznati s detaljima istrage, što niti ne trebaju biti. Kada je riječ samo o jednom kaznenom djelu, u ovom slučaju korupciji, onda se pristupa uhićenju kada se napravi primopredaja koruptivnih sredstava.

Kako navodi, nemoguće je da dvojica visoko pozicioniranih državnika nisu bili upućeni u tijek istrage.

"Njih dvojica stalno bježe od toga. Tvrde da ne znaju, da se o tome nije izvještavalo, ali to jednostavno ne stoji. Ministar je dobro izviješten o takvim stvarima, a sigurno je podnosio izvještaje premijeru. Međutim, ono što je bitno je da se nitko ne miješa u samu istragu", rekao je Cvrtila.

Tvrdi da do curenja tih podataka dolazi radi velikog broja uključenih.

"Ako se želi obuhvatiti veća mreža počinitelja, onda se postupa na drugačiji način. Ako su izvršna  tijela očekivala da će više osoba biti inkriminirano, onda su dobro postupili. Tu situaciju potrebno je drugačije posložiti, odnosno da samo neposredni rukovoditelji znaju određene podatke i upravljaju istragom. Onda bi i kadrovi morali biti lišeni svih političkih boja", rekao je.

Izvor: ig/Direktno.hr/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.