Da se ne zaboravi! - Otočac 13. rujna 1991.g.

13.09.2024. 11:22:00

Glas Gacke u današnjem izdanju donosi: Na današnji dan 13. rujna 1991. godine bilo je pakleno u Otočcu. Pregled događanja toga dana prije 30 godina, sa opisom koji su činili odmetnuti domaći Srbi i njihova vojska, o tome obavještavaju hrvatsku javnost domaći novinari.

HTV

Otočac, 13.09.1991.

(M. Jurković)

Za prve jutarnje vijesti u 7 sati

Prema informacijama Policijske postaje u Otočcu i Centra za obavještavanje noć je na području općine Otočac protekla mirno. Međutim, objavljeno je da je sinoć pucano iz ukopanih tenkova na Špilniku na kuće građana kao i na tvornicu konfekcije „Oteks“. Prema tim informacijama oštećeno je dosta zgrada, a materijalna šteta je znatna, a Otočac je nakon dva dana dobio struju i vodu.

 Otočac, 13.09.1991.

(M. Jurković)

Prošla su dva dana od najvećeg srboterorističkog napada na Otočac koji su uvelike potpomogli i pripadnici okupatorske vojske, a zgrade u Otočcu još gore. Vatrena stihija odnijela je tri obiteljske katnice u kojima je živjelo 15-ak obitelji, a Robna kuća je uništena u cijelosti. Izvršena je evakuacija najnužnijih stvari kako u stanovima građana, tako iu Robnoj kući, ali najveći dio namještaja i robe progutao je plamen. Sa zgarišta jutros su se povukli i vatrogasci, ali nažalost sinoć su opet buknula dva požara na području Gornje Dubrave – južnom dijelu grada, prema prvim jutarnjim saznanjima izgorio je jedan privredni objekt i gospodarska zgrada jednog poljoprivrednika. U policijskoj postaji Otočac obavijestili su nas da je sinoć iz pravca Brloške Dubrave izvršen napad na policijske snage u Kompolju. Međutim, napad je uspješno odbijen i nije bio ozlijeđen. Dok ovo javljamo u Otočcu je sve mirno, a kiša koja je počela padati pomoći će da se vatra, koja još tinja na zgarištima, u cijelosti obuzda.

 Otočac, 13.09.1991.

(M. Jurković)

Što će donijeti jučerašnji trosatni dogovor o primirju s predstavnicima Riječkog korpusa, odnosno sa zapovjedništvom jedinica na Plitvicama i predstavnicima Hrvatskih oružanih snaga i Križnog štaba Općine Otočac, ostaje pitanje. Da li će i ovaj dogovor biti sličan proteklim. Naime, dok se jučer pregovaralo o miru, tenkovi koji su ukopani u Podumu svojim ubitačnim granatama zasuli su civilne objekte i tvornicu Oteks. Prema onom što nam je rekao predsjednik križnog štaba Josip Kregar, tijekom pregovora moglo se dogoditi da Komanda nema cjelovitu kontrolu nad svim jedinicama, pa se ista ograđuje od moguće suradnje sa srboteroristima. Ovome dodajemo da je Križni štab Općine Otočac priopćio ukoliko ne prestanu teroristički napadi na Otočac i okolicu, obustavit će se sva opskrba garnizona, a izvršit će se puna kontrola kretanja vojnih vozila na prilazima gradu i unutar grada Otočca.

 Otočac, 13.09.1991.

(M. Jurković)

Za vijesti u 14 sati i 30 minuta!

21 dan ratnog stanja na frontu kod Otočca u Lici protječe mirno. Ekipe Hrvatske elektroprivrede otklanjaju posljedice terorističkih napada na Otočac i okolicu, dok komunalci pokušavaju očistiti grad od krša koga su uzrokovali brojni ispaljeni projektili. Sklopljeno je i četvrto primirje koga su dogovorili predstavnici Riječkog korpusa – zapovjedništva jedinica na Plitvicama s Hrvatskim oružanim snagama i predstavnicima regionalnog i općinskog križnog štaba. Tri sata se vijećalo, a ostaje se nadati, da će dogovor biti poštovan. U protivnom obustavit će se sva opskrba vojarni kao što će se uvesti kontrola kretanja vojnih vozila unutar i izvan grada Otočca.

Ugroženom i razorenom gradu Otočcu pristiže i pomoć u sanitetskom materijalu i lijekovima koje je uputio Republički crveni križ te hrani i odjeći Caritasa. Hrvati iz Toronte i okoline iz Kanade poslali su u kriznim područjima u domovini 40 tona odjeće i obuće u organizaciji Hrvatske stranke prava. Od te količine i Crveni križ Otočac dobio je tri tona. Dodajemo da se sutra u subotu 14. rujna u 11 sati u Srednjoj školi u Otočcu moraju okupiti svi prosvjetni radnici.

 Otočac, 13.09.1991.

(M. Jurković)

Zatišje koje danas vlada u Otočcu i njegovoj okolici omogućilo je i građanima i službama da prionu na otklanjanje štete nanesenim terorističkim napadima proteklih dana. Požar još uvijek nije u cijelosti smiren, ali je pod kontrolom, no kako kažu vatrogasci to je potencijalna opasnost za onu još jednu kuću koja je nagorjela, ali je ipak spašena. Radnici Elektroprivrede postavljaju zadnje mjerače pokidanih voda, a radnici Veleprometa spašavaju i evakuiraju preostalu robu koju požar nije uništio. Da Otočac u ovim teškim danima nije sam pokazao i pristigla pomoć u lijekovima, hrani i sanitetskom materijalu upućene od Crvenog križa Hrvatske i Caritasa, a pomoć su poslali i naši građani, Hrvati iz Kanade, u organizaciji Hrvatske stranke prava. Kažimo da je Križni štab izdao naredbu da se sutra u subotu u 11 sati u Centru za odgoj i usmjereno obrazovanje iu 12 sati u Osnovnoj školi nađu svi prosvjetni radnici.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN-arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.