Damir Vanđelić, predsjednik je nove stranke “Republika”- (lat: Res publica- Javna stvar), evo tko su mu najbliži suradnici

03.12.2023. 08:46:00

Na osnivačkoj skupštini, održanoj danas u Zagrebu, osnovana je nova politička stranka Republika. Za prvog predsjednika stranke izabran je Damir Vanđelić, dok su za potpredsjednike izabrani Vesna Škare Ožbolt, Gordana Deranja, Dražen Jelavić, Dario Marenić, Marko Dražetić i Marijo Volarević. Uz njih, u Predsjedništvo stranke izabrani su i Maja Bosnić Tabain, Lea Ivanković, Ivan Škegro, Valentina Pavlović-Vinogradac, Luka Kraljević, Biljana Cerin, Mario Marolin i Antonio Prišćan.

Stranka Republika osnovana je s ciljem donošenja promjena u hrvatsko društvo i politiku, nudeći građanima novu političku alternativu. Osnovana od strane dokazanih pojedinaca iz različitih sfera društva, Republika se zalaže za provediva i realna rješenja aktualnih problema, s posebnim naglaskom na ekonomsko blagostanje, pravednost i red.

„Republika predstavlja platformu za sve one koji teže promjeni na bolje, koji žele da država bude prijatelj svih skupina društva. Naša misija je stvaranje Hrvatske koja potiče ostanak i razvoj njenih građana. Smatramo ključnim okupiti sposobne i poštene ljude u borbi za bolje sutra. U našem fokusu je ekonomski oporavak, borba protiv korupcije, te unapređenje javnog zdravstva i školstva, jer to su razlozi zbog kojih je iz naše države proteklih desetljeća iselilo gotovo pola milijuna Hrvata“, poručio je predsjednik Republike Damir Vanđelić.

53371336295 30fe6bb3cf k

Damir Vanđelić, predsjednik stranke rođen je u Zagrebu 1968. godine gdje je završio osnovnu i srednju školu i 1992. Fakultet strojarstva i brodogradnje s odličnim uspjehom uz medalju Fakulteta i Rektorovu nagradu. MBA financije i marketing je završio u Liverpoolu 2008., a sada je na doktoratu u Mariboru.

 Stručnjak je za vođenje investicijskih projekata, IPMA A razine, stručnjak za preuzimanja i transformaciju tvrtki. Vodio je niz uspješnih tvrtki, neke s preko 6.000 zaposlenih, te nadzirao 11 značajnih hrvatskih tvrtki koje čine do 10% hrvatskog BDP-a.

Preko šest godina radnog iskustva je stekao u inozemstvu. Danas je poduzetnik u inženjeringu, građenju i poljoprivredi. Bio je svjedok na strani DORH-a u postupcima protiv Sanadera, MOL-a i na sudu za ratne zločine. Pokrenuo i bio predsjednik think-tanka ZRIN. Ima obitelj i troje djece.

Sudionik je Domovinskog rata od 1990.-1992. i ratni zarobljenik 6 mjeseci. Nikada ranije nije bio član niti jedne političke stranke niti politički aktivan, a sada kreće u političku borbu iz potrebe da Hrvatska krene u boljem smjeru.


53371329805 3c698c524c k

Gordana Deranja, potpredsjednica stranke je rođena 1959. godine u Puli, gdje je završila osnovnu srednju i studij ekonomije. Nikada ranije nije bila član niti jedne političke stranke.

Karijeru započinje zapošljavanjem u u računovodstvu Tehnomonta 1987. godine, u kojem je  od 1995. godine predsjednica Nadzornog odbora. 1998. godine imenovana je za Generalnu direktoricu Grupe Tehnomont, a 2012. godine mijenja  naziv u predsjednicu Uprave Tehnomont d.d. Danas je predsjednica Grupe Tehnomont koji zapošljava 500 radnika.

Bila je članica Gospodarskog socijalnog vijeća Vlade RH te članica Gospodarskog vijeća predsjednice Republike. Obnašala dužnost predsjednice HUP-a od 2014. do 2020.godine.

Višestruka je dobitnica raznih priznanja: dva puta nagrada za menadžericu godine (2008, 2013), nagrada CROME za menadžericu velikih poduzeća (2011), priznanje za doprinos pomorskom gospodarstvu (2012), počasna Ambasadorica ženskog poduzetništva Poljske (2013), priznanje grada Pule za doprinos ženskom poduzetništvu (2015), nagrada „Istriana“ za najboljeg pojedinca iz gospodarstva Istarske županije (2018), potpredsjednica Business Europe (2019), priznanje Dama godine – regija (2019), i priznanje PR Vision Manager (2023). Pet godina zaredom dobiva priznanje u kategoriji u top deset najmoćnijih žena Hrvatskog gospodarstva. Udata i majka dvoje djece.


53370960165 97d0b9e49d o 1

Vesna Škare Ožbolt, potpredsjednica stranke rođena je u Osijeku gdje je završila osnovnu, srednju školu i Glazbenu školu odsjek klavir. Pravni fakultet završila je u Zagrebu. Doktorirala je na temi Pravosudni menadžment u funkciji efikasnijeg rada sudova. Bila je savjetnica prvog hrvatskog predsjednika Republike, ministrica pravosuđa u Vladi Republike Hrvatske i saborska zastupnica u tri mandata.

Kao savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske bila je zadužena za kontakte s UN-om u procesu uspostavljanja mira na ratom stradalim područjima. Zajedno s Hrvojem Šarinićem vodila pregovore s pobunjenim Srbima. Sudjelovala u izradi brojnih mirovnih sporazuma vezanih za okupirana područja (Daruvarski, Zagrebački i Erdutski sporazum). Akvno sudjelovala na provedbi Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Bila je predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja, normalizaciju života i pomirenje na ratom stradalim područjima. Hrvatska mirovna misija UNTAES smatra se jedinom uspješno završenom misijom u svijetu.

Kao ministrica pravosuđa Republike Hrvatske započela s reformom pravosuđa kao jednim od uvjeta za ulazak Hrvatske u EU, uvela nove instute u pravosudni sustav s namjerom da podigne razinu učinkovitos i transparentnos pravosuđa, uvela je suđenje u razumnom roku, na sudove uvela glasnogovornike sudova, i pravosudne menadžere na svaki veći sud, osnovala je Pravosudnu akademiju i uvela obveznu edukaciju sudaca i državnih odvjetnika. Uvela je pravosudne inspektore za kontrolu rada sudske uprave. Započela reformom zemljišnih knjiga, uvela ovlaštene zemljišnoknjižne referente, provela digitalizaciju podataka iz ručno vođenih zemljišnih knjiga u elektronski oblik, te započela postupak spajanja podataka iz katastra sa zemljišnim knjigama. Započela reorganizaciju mreže općinskih i županijskih sudova. Inicijator projekta izgradnje Pravosudnog trga u Zagrebu na kojem bi bili smješteni svi sudovi prvog stupnja.

Predložila ankorupcijsku strategiju u kojoj je borba prov poličke korupcije na prvom mjestu. Predložila je i Zakon o oduzimanju imovinske koris stečene kaznenim djelom.

Kao saborska zastupnica bila je pokretač brojnih zakonodavnih inicijava.

Danas ima svoj odvjetnički ured. Sudjeluje na brojnim međunarodnim skupovima vezanim za krizna područja u svijetu i mirovne procese. Član je mreže žena miritelja na Mediteranu (Mediterranean Women Mediators Networ,. MWMN)

Koautorica je knjige; Olujni mir; – kronologija hrvatske misije mira na Dunavu.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja- za svoj mirovni rad u reintegraciji okupiranog područja, bila je proglašena Ženom godine u Hrvatskoj, počasna je građanka Vukovara i Iloka.

Dobitnica je brojnih priznanja i odlikovanja za doprinos uspostavljanju mira u Hrvatskoj.


53370698288 ecb1b5b879 k

Marijo Volarević, potpredsjednik stranke rođen je 1972. godine u Sarajevu, a odrastao je u Pločama. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te DSM studij menadžmenta, a trenutno je na doktorskom studiju na Fakultetu za informacijske studije (FIŠ) u Novom Mestu, SIovenija.

Bogatu poslovnu karijeru započinje na fakultetu, a nastavlja kroz brojne tvrtke, industrije  i menadžerske pozicije u PLIVI, Hrvatskom Telekomu, Amplexoru i drugima. Tri i pol godine je s obitelji živio i radio u New Jerseyu, USA.

Trenutno je na funkciji direktora Digitalne izvrsnosti u JGL-u, vanjski predavač u Algebri i ponosni mali proizvođač internacionalno nagrađivanog maslinova ulja u obiteljskom OPG-u. Oženjen i otac dvoje djece.


53370961510 be37ff9746 o

Marko Dražetić, potpredsjednik stranke rođen je 1966. godine u mjestu Melina, Bosna i Hercegovina. U Pleternici je završio osnovnu školu, a srednju školu i Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu. Magistrirao je na ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Radio je u Hrvatskoj pošti na poslovima upravitelj pošte, pomoćnik direktora središta pošta, te tehnolog poštanskog prometa. U ministarstvu poljoprivrede radio je na poslovima načelnika sektora za financije, na izradi proračuna i suradnji sa državnom riznicom.

Bio je savjetnik trojici ministara poljoprivrede u izradi projekata u poljoprivrednoj proizvodnji. Sudjelovao je u izradi zakona, pravilnika i drugih propisa, te suradnji s financijskim institucijama, poljoprivrednim udrugama i zadrugama. Osnovao je tri proizvođačke organizacije od kojih je danas jedna vodeća u proizvodnji i prodaji voća i povrća.


53370962000 423f24e389 o

Dr. sc. Dražen Jelavić, potpredsjednik stranke rođen je 1975. u Splitu. Diplomirao je, stekavši zvanje profesora glazbene kulture, na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, na kojoj je i 2017. stekao akademski stupanj doktora znanosti u znanstvenom području humanističkih znanosti, polje znanosti o umjetnosti, grana muzikologija i etnomuzikologija.

Zaposlen je u Hrvatskom saboru kulture, gdje od 2003. do 2010. godine radi kao stručni suradnik za glazbenu kulturu na produkciji glazbenih programa, a potom preuzima te sve do danas obnaša dužnost tajnika, stručnog i poslovnog voditelja Hrvatskog sabora kulture. Godine 2020. izabran je u naslovno nastavno zvanje predavača iz znanstvene grane muzikologija i etnomuzikologija na Akademiji za umjetnost i kulturu u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Član je Upravnog odbora AMATEO Europske mreže za aktivnu participaciju u kulturnim aktivnostima (od 2008. do 2010. i od 2019. do danas) i njen podpredsjednik (od 2019.-2020.). Urednik je brojnih stručnih izdanja, autor stručnih i znanstvenih članaka, recenzent i predavač na domaćim i inozemnim konferencijama. Oženjen je, otac dvoje djece.

Pridružuje se Stranci u cilju provođenja značajnih reformskih zahvata kako bi umjetnici i kulturni djelatnici donosili odluke o upravljanju i financiranju u kulturi, a ne izabrani politički predstavnici kroz prizmu uskog stranačkog ili osobnog interesa. Time bi se stvorili kvalitetniji uvjeti za djelovanje svih kulturnih subjekata, ali i značajno povećala dostupnost kulture građanima za aktivno sudjelovanje i praćenje bez obzira na mjesto stanovanja i materijalni status.


53370822144 b71f5ed110 o

Dario Marenić, potpredsjednik stranke rođen je 1959. u Novoj Gradiški. Pohađao je Opću gimnaziju i Elektrotehnički fakultet. U poduzetničkim vodama je 43 godine, od apsolventskih dana. Davne 1981. osniva obrt koji 1993. prerasta u trgovačko društvo ELDA. U svom bogatom poduzetničkom putu dobiva brojna priznanja, kako lokalna tako i međunarodna, sve do proglašenja za najboljeg svjetskog proizvođača u branši, tri godine za redom.

Aktivni je sudionik brojnih domaćih i međunarodnih konferencija u poslovnoj sferi života. Zadnjih desetak godina strastveni je kolekcionar umjetničke građe za formiranje Tobacology muzeja.

Ostvarenje vizije DRŽAVA PRIJATELJ… je razlog priključenju političkoj stranci Republika, jer je prepoznao sposobnosti, kreativnost, ideje i neovisnost članova koji su izuzetno motivirani i nadahnuti za neophodne promjene kao bi se navedena vizija i ostvarila.


U planu stranke Republika je povećanje neto plaća za 50% u mandatu od četiri godine, poboljšanje produktivnosti, smanjenje troškova, reforma poreznog i pravosudnog sustava te državne uprave.

Potpredsjednica Republike Vesna Škare Ožbolt najavila je da će njihova stranka u dvije godine svu imovinu koja još glasi na stare socijalističke institute upisati na Republiku Hrvatsku i osnovati državni nekretninski fond iz kojeg će novac uplaćivati u mirovinske fondove, a hrvatsku zemlju neće prodavati već će ju davati u dugoročne koncesije.

„U državnoj upravi Republika će skratiti rokove za dobivanje svih dozvola na osam dana i u proceduru ćemo uvesti umjetnu inteligenciju tako da ne može biti korupcije. U pravosuđu ćemo uspostaviti sudove za male vrijednosti koji će odmah donositi odluke, skratiti trajanje sudskih postupaka i staviti nultu stopu tolerancije za političku korupciju. Također, uložit ćemo novac u infrastrukturu sudova i državnih odvjetništava i zaustaviti SLAPP tužbe“, poručila je Škare Ožbolt. 

Potpredsjednica Republike Gordana Deranja kaže da je gospodarski program stranke isključivo fokusiran ka jednom cilju, a to je rast produktivnosti i konkurentnosti, jačanje izvoza i investicije.

„Ispunjavanjem tih naših ciljeva stvaramo realne osnove za rast plaća i mirovina, a time i socijalno ravnopravnu državu“, rekla je Deranja.

Potpredsjednik Republike Dario Marenić poručio je da Republika želi da država bude prijatelj prema svakome.

„Aktivno ćemo raditi na razvoju poduzetništva, smanjivanju administrativnih barijera, sustavu obrazovanja prema potrebama gospodarstva kao i konkurentnoj poreznoj politici“, kazao je Marenić.

Potpredsjednik stranke Marijo Volarević dodaje da će se u Republici zalagati za smanjenje poreza na dohodak, s ciljem zaustavljanja odljeva talenata, uz stimuliranje dolaska, a potom i zadržavanja stranih studenata i specijalista. 

„Također, zalažemo se za ukidanje poreza na dobit reinvestiranu u ulaganja u istraživanje i razvoj te nove tehnologije, jer moramo povećati produktivnost rada i konkurentnost“, poručio je Volarević.

Članica Predsjedništva, Valentina Pavlović-Vinogradac, istaknula je kako Republika planira ulagati značajna sredstva u obitelj, dječji proračun i proračun za mlade.

„Posebno ćemo brinuti za naše najranjivije građane – umirovljenike, osobe s invaliditetom i sve osobe koje su u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Za njih ćemo uvoditi prava i usluge koje su kvalitetne i učinkovite u suradnji sa stručnjacima, korisnicima i udrugama. Decentralizirat ćemo sustav socijalne skrbi i jačati pravednost prema djelatnicima u sustavu te prema korisnicima sustava“, kazala je Pavlović-Vinogradac.

Potpredsjednik stranke, Marko Dražetić, istaknuo je kako je cilj Republike samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji.

„Želimo ubrzati postupak dodjele poljoprivrednog zemljišta te otvoriti burzu poljoprivrednih proizvoda“, kratko je izdvojio.

Član Predsjedništva Republike Ivan Škegro dodao je da je cilj Republike poboljšati trenutno stanje zdravstvene zaštite kroz financijsku stabilizaciju sustava uvođenjem dodatnih modela financiranja.

„Želimo ulagati u infrastrukturu i ljude sve da bi se osigurala dostupnost i efikasnost za krajnjeg korisnika, odnosno građana Republike Hrvatske. Posebni naglasak stavljamo na oživljavanje primarne zdravstvene zaštite kao temelja zdravstvene skrbi i prevencije kroničnih bolesti te invaliditeta. Maksimalno bi smanjili birokratizam u ministarstvu, domovima zdravlja i bolnicama. Uveli bi mogućnost da se usluga može obaviti i u privatnom sektoru za jednaku cijenu koju ima i bolnica te na taj način smanjili liste čekanja“, naglasio je Škegro.

Što se tiče kulture i sporta, potpredsjednik stranke, Dražen Jelavić, založio se za provođenje reformskog zahvata depolitizacije i decentralizacije u kulturi, kako bi umjetnici i kulturni djelatnici donosili odluke o upravljanju i financiranju u kulturi, a ne izabrani politički predstavnici.

„Republika želi očuvanje i razvoj kulturno-umjetničkog amaterizma kao nositelja nematerijalne kulturne baštine RH i to donošenjem Zakona o amaterskoj kulturno-umjetničkoj djelatnosti koji će osigurati stabilnu financijsku, stručnu i organizacijsku podršku udrugama kulturno-umjetničkog amaterizma. Na sličan način, većim ulaganjima u razvoj amaterskog sporta potaknut ćemo građane na značajnije bavljenje sportom ili rekreacijom u slobodno vrijeme, u cilju očuvanja zdravlja i smanjenja poraznih podataka koji ukazuju da se čak 2/3 Hrvata ne bavi se niti jednim oblikom rekreacije“, objasnio je Jelavić.

Republika poziva sve građane koji dijele njihovu viziju bolje i pravednije Hrvatske da im se pridruže u ostvarenju ovih ciljeva.

Izvor: portal-veterani.info/Foto:Dražen Jurmanović

Izvorni autor: Dražen Jurmanović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.