DANAS POČINJE SP U NOGOMETU: Fasada prvenstva je fantastična, ali sve od samog starta je lažno! Ovo je silovanje nogometa...

20.11.2022. 09:30:00

Može Doha izgledati kao iz SF filma, stadioni mogu biti svemirski i klimatizirani, ali...
 
  

Slavna fraza da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu toliko je izlizana da me oči peku dok je gledam na ekranu, a nisu od pijeska ni klima-uređaji koji ti tuku u glavu sjedio ti na presici ili, da prostiš, tamo gdje i kraljevi idu pješke. Osim možda kralja Zapruđa i Utrina. Zato ću patentirat‘ novu. Nogomet je najvažnija glavna stvar na svijetu. Zašto? Zato jer je to jedino što nam je ovdje u Kataru uoči otvaranja Svjetskog prvenstva ostalo!

image
 Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Što se nerazdvojno veže uz nogomet? Navijanje, alkohol, žene... Alkohola nema, niti će ga biti, da parafraziramo prvog Mister NO-a narodnog Hajduka Josipa Paladina. Na stadionima ga nema. Po Dohi ga ima po cijeni vode usred pustinje. Žena ima, ali kao da ih nema. I ne smije im nitko ni blizu. Pritom, da me na povratku ne dočeka nova brava na vratima stana, ne mislim na sebe. Niti smiju blizu muškarci muškarcima, žene ženama, da pokrijemo sve opcije. A kad nema alkohola, kad nema žena, nema ni razloga da muškarci rade budale od sebe kao navijači, u pozitivnom smislu. I bez onih pravih navijača dobiješ nogomet bez okusa i mirisa. Šalu na stranu, ali ovdje dolaze rijetki klasični navijači, ovo je za klijentelu malo dubljeg džepa. Ne ovog našeg prosječnog hrvatskog džepa s rupom. Niti je ovo za naš mentalni sklop u kojem je svaki ponedjeljak "breaking news" na temu koliko će sutra koštati litra dizela. Ovdje toga ima napretek. Dođi ti da se nekoj domaćoj obitelji ovdje ponudiš na usvajanje, ali ne može se baš sve kupiti novcem. Ma ni kreditnom karticom kao u popularnoj reklami.

image
 Foto: GABRIEL BOUYS Afp

Fasada prvenstva jest fantastična, ali je sve od starta, čitaj kandidature, lažno. Može Doha izgledati kao iz SF filma, stadioni mogu biti svemirski i klimatizirani, ali nakon poginulih radnika, gaženja prava gay populacije naspram čega je sve ovo s alkoholom potpuno nebitno, sve je ovo silovanje nogometa kakav bi trebao biti, sporta koji je nastao i popularizirao se globalno kao sport siromašnih slojeva. Ne može se tri mjeseca prije početka turnira mijenjati termin njegova početka, a ni dva dana prije zabranjivati alkohol na stadionima. To je najnovije popuštanje moći. Nije pritom u ovoj priči uopće bitan alkohol, nego principi. Da je tako odlučeno u startu, nikom ništa, ali nije.

image

Gianni Infantino

 Foto: GABRIEL BOUYS Afp

Mundijal starta nedjeljnim susretom Katara i Ekvadora. Navijači su već u velikom broju stigli u Katar. Već to sliči na feštu, a tek se zagrijavamo na plus 34 stupnja Celzija. Bit će milijun - milijun i pol navijača 32 reprezentacije u istom gradu. Ali bit će to na kraju fešta bez šušta i gušta. Osim za nas ako Hrvatska na kraju u pokušaju obrane srebra iz Rusije ne nadmaši samu sebe. Bit ćemo svjetski prvaci! Zašto? Zašto ne!?

Izvor: sportske.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Frane Vulas

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.