Dijete među šest novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

29.03.2020. 14:51:00

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u nedjelju ujutro potvrđeno je šest novooboljelih od koronavirusa, među kojima je i jedno dijete koje zasad nije hospitalizirano već je na kućnom liječenju, rečeno je na konferenciji za novinare županijskog stožera Civilne zaštite.

U toj je županiji ukupno koronavirusom zaražena 71 osoba. Među njima su 22 zdravstvena djelatnika od kojih je, prema jutrošnjim podacima, jedan liječnik otorinolaringolog i jedan onkolog splitske bolnice. U samoizolaciji je113 zdravstvenih djelatnika, istaknula je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

“Nadamo se da nećemo imati velike eskalacije brojki, no ovaj porast oboljelih je očekivan s obzirom da se oboljevanje sada ne odnosi na kontakte s ljudima koji su došli iz središta infekcije već se sada virus širi u našoj populaciji. Ovo je prilika da još jednom kontroliramo naša kretanja i ponašanja”, rekla je Karin.

“Postoji i asimptomatska bolest što znači da netko može imati virus u sebi, a da pritom ne mora imati nikakve simptome bolesti. Upravo su ti asimptomatski kliconoše problem jer bolest prenose drugim osobama”, upozorila je Karin.

O oboljelom djetetu rekla je da ima povišenu temperaturu, kao i respiratorne simptome i da je na kućnoj skrbi.

Novinari su je pitali ima li među djelatnicima zatvora zaraženih, na što je odgovorila potvrdno, dodavši da je jedan zaposlenik zatvora pozitivan na koronavirus i nalazi se u samoizolaciji.

“Jedan njegov ukućanin je hospitaliziran. Obrađeni su svi epidemiološki podaci i kontakti, te zasad nema nikakve epidemiološke situacije u zatvoru da bi trebalo ovog trenutka provoditi neke mjere. Naglašavam da je to zaposlenik koji nije bio u izravnom kontaktu sa zatvorenicima, ali jest s ostalim kolegama. O svemu su obaviješteni Nacionalni stožer i Ministarstvo pravosuđa”, odgovorila je Karin.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović rekao je kako su u toj bolnici hospitalizirane 24 osobe. Troje je na respiratoru, od kojih jedan pacijent iz Dubrovnika ima teže kliničko stanje, te su svi životno ugroženi.

Preostali pacijenti imaju blaže ili umjerene simptome, te su stabilno.

“Bolest je dijagnosticirana kod troje djelatnika KBC-a i oni više nisu u bolnici. Korisnije je što više testirati, posebice zdravstvene djelatnike, i mi ćemo obratiti punu pozornost da to i radimo. Većinu testova obavljamo u Splitu, no dio još uvijek šaljemo u Zagreb. Idućeg tjedna bi trebalo biti nešto bolje jer očekujemo da će testiranja početi i Nastavni zavod, pa će se sve više testiranja moći raditi u Splitu”, rekao je ravnatelj Meštrović.

Od troje zaraženih djelatnika bolnice jedan je s Nuklearne medicine, te po jedan s odjela otorinolaringologije i onkologije.

Zbog zaraženog onkologa cjelokupna smjena zdravstvenih djelatnika je u samoizolaciji, onkološki pacijenti su svi dobro, a oni rade po postupnicima u situacijama kad se dogodi koronavirus.

Župan Blaženko Boban izjavio je kako je danas u karanteni 15 osoba, među kojima je šest vozača, a od njih su dva Francuza i Belgijanac. Rekao je da je sa solinskim gradonačelnikom posljednji put bio u kontaktu 15. ožujka, te da su se nedavno čuli telefonom. Solinski gradonačelnik Ninčević osjeća se jako dobro, čuli su se i jutros, dodao je Boban.

Pozvao je sve građane koji osjete određene simptome da se čim prije telefonski jave svojim obiteljskim liječnicima koji će ih uputiti tamo gdje treba.

“Večeras u 20 sati u Hrvatskoj je akcija u kojoj će građani na svojim prozorima i balkonima zapjevati Moju domovinu. Pozivam sve građane da sudjeluju u akciji jer će to biti jaka potpora zdravstvenom osoblju i stožerima koji rade 24 sata za sve kojima je to potrebno”, pozvao je Boban. (Hina)

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Izvorni autor: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.