Dječak (13) popio energetsko piće, trčao oko zgrade pa se srušio: Nisu ga uspjeli spasiti

05.06.2021. 20:56:00

Tog dana dječak je bio u kinu s prijateljima i navodno je popio veću količinu energetskog pića. Vratili su se u kvart u kojem stanuju i trčali oko zgrade. Dječak se odjednom samo srušio

Dječak (13) preminuo je prije nekoliko dana na zagrebačkom Rebru samo nekoliko sati nakon što se zabavljao s prijateljima. Tog dana bili su u kinu gdje je dječak navodno popio veću količinu energetskog pića, javlja Večernji list

Nakon kina, vratili su se u kvart i utrkivali oko zgrade u kojoj stanuju. Dječak se u jednom trenutku samo srušio. Hitna pomoć odvezla ga je u bolnicu gdje su ga pokušali spasiti. Ultrazvuk je pokazao neprepoznatu miokardiopatiju, oštećenje srčanog mišića. 

Dr. Filip Rubić, pedijatar s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine s Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb poručio je da, osim šećera koji nije dobar, za djecu su problematični i drugi sastojci energetskih napitaka i mogu biti toksični za mladi organizam. 

- Puls se može dići, npr., s 90 na 120, što je u sportu normalno, ali tada ćeš stati i time smiriti puls, tijelo će prepoznati napor i neće ga forsirati. Međutim, energetsko piće je vanjski stimulans koji vodi do povećanog broja otkucaja i, kad se umjetno postigne taj broj otkucaja, tijelo se neće moći smiriti. A taj povećani broj otkucaja kod kardiopatija može biti fatalan - poručio je dr. Rubić za Večernji. 

Do oštećenja srčanog mišića može dovesti i čovjekova reakcija na neki virus. Ne mora imati simptome i ostaje neprepoznato. Dr. Rubić pojašnjava kako se čovjek već dan kasnije može naći u intenzivnoj na aparatima i lijekovima te da energetska pića mogu biti okidač za tu situaciju.

Izvor: 24sata/ Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Izvorni autor: Tina Ozmec-Ban/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.