Dječak preminuo od posljedica gripe: 'Ne može se predvidjeti'

31.01.2020. 12:15:00

Navodno se radi o gripi tipa B. Virus je zahvatio mozak nakon čega je dječak pao u komu. Radi se o rijetkoj komplikaciji, encefalitisu, koji može nastati zbog gripe

Nakon što je tjedan dana bio u kritičnom stanju, dječak (8) preminuo je u splitskom KBC-u od komplikacija koje su nastale kao posljedica gripe, javlja Dalmacija Danas. 

Navodno se radi o gripi tipa B. Virus je zahvatio mozak nakon čega je dječak pao u komu. Radi se o rijetkoj komplikaciji, encefalitisu, koji može nastati zbog gripe. 

- Kod nekih virusnih bolesti simptomi se znaju rapidno pogoršavati. Tako se može dogoditi da dijete ujutro, kod liječnika opće prakse ima temperaturu 38,5, da je normalne svijesti i da samo malo kašljuca ili slini. Pustite ga kući, a njemu se kroz noć pogorša stanje u tolikoj mjeri da recimo dobije meningokoknu sepsu ili encefalitis. Stoga, odgovorno tvrdim da ne postoji pedijatar na svijetu koji može predvidjeti kakvo će se stanje razvijati kod djeteta, ili koji može unaprijed predvidjeti encefalitis, meningokoknu sepsu ili neku drugu tešku, smrtonosnu komplikaciju gripe - rekao je za Slobodnu Dalmaciju splitski pedijatar koji je želio ostati anoniman.

Izvor: 24sata/ Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Izvorni autor: Tina Ozmec-Ban

Autor: