DOBRE VIJESTI! Donošenje zakona o zaštiti dužnika ove godine

28.03.2023. 11:23:00

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je u ponedjeljak informaciju o curenju podataka iz Agencije za naplatu potraživanja  EOS Matrix, istaknuvši da će se ove godine donijeti zakon za zaštitu dužnika, čime će se u hrvatski zakonodavni sustav transponirati europska direktiva, prenosi Priznajem.hr.

“Prema planu zakonodavnih aktivnosti, Ministarstvo financija je predvidjelo donošenje zakonskog propisa u trećem kvartalu. Ono će, sukladno postojećoj europskoj direktivi, predložiti zakonski okvir   za bolju zaštitu dužnika”, rekao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Odgovorio je time na pitanje novinara zašto su agencije za naplatu potraživanja u Hrvatskoj u svojevrsnoj “sivoj zoni”, a osvrnuo se i na nedavno otkriće da je agenciji EOS Matrix procurilo 181 tisuća osobnih podataka dužnika.

“Mislim da nadležna tijela moraju utvrditi kako i zašto ti podaci cure (…). Imate Agenciju za zaštitu osobnih podataka, neka oni o tome nešto kažu, a imate i drugih tijela, neka se oni o tome očituju”, istaknuo je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na Zakon o osobnim asistentima koji se ovaj tjedan nalazi u saborskoj proceduri, istaknuvši da se njime širi broj korisnika. Sadašnjim zakonom obuhvaćeno je 4 tisuće korisnike, dok se prema predloženom zakonu, njihov broj penje na 14 tisuća, napomenuo je. Također dodao je kako se razina financijske podrške od sadašnjih 20 milijuna penje na 156 milijuna eura.

“Čuli smo reakcije niza udruga koje se bave tematikom. Velika većina tih udruga je zadovoljna (…). Ako ima još nekih pitanja, tu smo da čujemo neke dodatne ideje kroz redovitu proceduru”, dodao je.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:video screenshot/24sata

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.