Dodik sazvao Srbe na razgovor o ‘mirnom razlazu BiH‘, Izetbegović: ‘Nisam siguran da neće biti rata‘

20.04.2021. 20:42:00

Čelnici vladajućih srpskih i bošnjačkih stranaka u Bosni i Hercegovini u utorak su dodatno potaknuli napetosti u toj zemlji novim najavama o njenom raspadu i prijetnjama ratom.

Milorad Dodik, aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), sazvao je tijekom dana na Kozari sastanak s predstavnicima političkih stranaka koje čine vlast u Republici Srpskoj kako bi tamo razgovarali o projektu "mirnog razlaza" u BiH.

Nakon tog sastanka novinarima je kazao kako su odlučili "pozvati na razgovore Federaciju BiH i druga dva partnera" o budućnosti države.

Kazao je kako se sada nudi mogućnost razlaza u BiH a u RS-u drže kako je takve inicijative svrsishodno prihvatiti ukoliko je dogovor o budućnosti države nemoguć.

“Sada nam govore u kuloarima o mogućnosti da se raziđemo. Na miran način, ne ratom. RS se neće razići ratom", kazao je Dodik najavivši kako će RS formirati svoj tim koji će pregovarati s partnerima iz Federacije BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović gotovo je istodobno tijekom dana kazao kako nije siguran da u BiH neće biti rata.

U intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju Kanal O Izetbegović je podsjetio kako je i njegov otac Alija sve do 1992. vjerovao u mogućnost održanja mira pa je građanima uoči početka otvorenih sukoba poručivao da spavaju mirno jer rata neće biti.

Kazao je kako ne želi ponoviti očevu grešku ali je istaknuo kako je "spreman stati pred svoj narod" bude li rata zbog pokušaja cijepanja BiH.

"Radije bih danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom Bosne i Hercegovine. Definitivno", kazao je Izetbegović dodajući kako oni koji žele podijeliti BiH možda mogu s tim i početi no sigurno ne znaju kako će to završiti.

Novi krug rasprava o tome hoće li BiH opstati kao država potaknut je upornim Dodikovim inzistiranjem na nužnosti "mirnog razlaza" kao i pojava dokumenta nepoznatih autora, tzv. non-papera kojim se nudi projekt promjene granica na zapadnom Balkanu pa tako i podjele BiH na tri neovisne cjeline.

Presliku takvog dokumenta objavio je jedan slovenski portal povezujući ga s premijerom te države Janezom Janšom koji je odlučno odbacio kako ima ikakve veze s takvim prijedlozima.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Afp

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.