DORH za Mamića i ostale optuženike traži strože kazne; obrana želi ukidanje presude

27.01.2021. 15:47:00

OPTUŽENI ZA IZVLAČENJE NOVCA IZ DINAMA

Na sjednici Vrhovnog suda, koji će odlučivati o žalbama obrane i tužiteljstva na nepravomoćnu presudu Zdravku Mamiću i ostalim optuženicima za izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama, DORH je u srijedu zatražio strože kazne, dok je obrana predložila ukidanje presude.

Tužiteljica Gordana Križanić je u žalbi na nepravomoćnu presudu istaknula kako USKOK smatra da je Županijski sud u Osijeku pogrešno utvrdio da sesvetski poreznik Milan Pernar nije primao, a Zoran Mamić mu davao mito.

Neopravdano niske kazne i podcjenjivanje otegotnih okolnosti

Uz to, tužiteljica smatra kako su sva četvorica optuženih dobila preblage kazne koje nisu primjerene počinjenim kaznenim djelima.

''Sud je izrekao neopravdano niske kazne i podcijenio otegotne okolnosti, poput dugotrajnog i upornog postupanja kod počinjenja kaznenog djela. Sud je trebao u odnosu na Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića obratiti pozornost da su njih dvojica počinila kaznena djela kao osobe koje su trebale štititi interese GNK Dinama'', kazala je tužiteljica.

Križanić je najvišem sudu predložila da Pernara i Zorana Mamića proglasi krivim za primanje i davanje mita, dok je za sve optuženike predložila strože kazne, kao i da se u odnosu na Pernara i Zorana Mamića postupak za primanje i davanje mita vrati na prvostupanjski sud i ponovno pokretanje postupka.

Dodala je kako postoji niz dokaza koji navode na dugogodišnje poznanstvo Pernara i Zorana Mamića, koji upućuju na dogovore o davanju i primanju mita radi oslobađanja od plaćanja poreza.

DORH je u odnosu na Zdravka Mamića, koji je od suda zatražio obraćanje video-linkom što mu nije odobreno zbog bijega iz države, ocijenio da je izrečena kazna neprimjerena počinjenom kaznenom djelu. Uz to, smatra da je sud zanemario otegotne okolnosti pa je zatražio strožu zatvorsku kaznu.

Odvjetnik Veljko Miljević, branitelj Zdravka Mamića, rekao je kako je optužnicu u ovom predmetu pisao zamjenik ravnatelja USKOK-a Sven Mišković, za kojeg smatra da nije kvalificiran za tu dužnost.

Miljević je svoju ocjenu obrazložio pravilima natječaja za to radno mjesto, što smatra dovoljnim da sud odbaci optužnicu u ponovljenom postupku.

Branitelj odbjeglog Mamića dodao je kako je Glavni odbor GNK-a Dinamo donio zaključak da klub nije oštećen. ''Kaznenog djela ne može biti ako nema počinjene štete, što je dovoljan razlog za odbacivanje presude'', smatra Miljević koji je u ime obrane svih optuženika zatražio otvaranje zapisnika da bi javnost vidjela kako su glasali suci osječkog Županijskog suda.

Odvjetnik Ivan Stanić, koji također brani Zdravka Mamića, predložio je Vrhovnom sudu da ukine nepravomoćnu presudu i vrati je prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

Pernarov branitelj odvjetnik Mijo Golub istaknuo je kako je njegov branjenik u disciplinskom postupku optužen za kazneno djelo za koje je sada nepravomoćno osuđen na četiri godine i dva mjeseca te smatra da presudu treba ukinuti zbog ''mnogo nejasnoća''.

Najviše novca izvučeno transferima

Zajedno sa svojim odvjetnicima i suoptuženicima Mamić od početka odbacuje optužbe o organiziranom izvlačenju novca iz zagrebačkog nogometnog kluba, dok za prvostupanjsku presudu tvrdi da je nezakonita.

USKOK se, iako zadovoljan što su optuženici osuđeni, na presudu žalio jer smatra da su kazne trebale biti veće, posebno jer je Zdravko Mamić osuđen da je pribavio čak 52 milijuna kuna za sebe i još 25 milijuna kuna za suoptuženog brata Zorana.

Najviše novca izvučeno je, prema presudi, preko lažnih dodataka ugovorima o transferima Dejana Lovrena i Luke Modrića, protiv kojega je zbog lažnog svjedočenja na Mamićevu suđenju bila podignuta i optužnica, ali ju je sud odbacio.

Uz Zdravka Mamića, nepravomoćno osuđenoga na šest i pol te Zorana Mamića kažnjenoga s četiri godine i 11 mjeseci zatvora, na prvom je suđenju bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović dobio tri godine, a poreznik Milan Pernar četiri godine i dva mjeseca zatvora.

U međuvremenu Mamić je sa svojim suradnicima zaradio nove optužnice zbog izvlačenja novca iz Dinama, a početak suđenja za nezakonitosti teške oko 200 milijuna kuna duže se vrijeme odgađa zbog bolesti optuženika.

Iako ne dolazi na svoja suđenja, Mamić je od bijega preko granice video vezom već svjedočio pred osječkim Županijskim sudom u postupku Franji Vargi optuženom da je izrađivao lažnu SMS prepisku, kojom je navodno trebao dokazati da je Mamić žrtva politike i pravosuđa u postupku o kojemu sada odlučuje Vrhovni sud.

Nakon što razmotri sve argumente obrane i tužiteljstva Vrhovni sud će donijeti odluku iza zatvorenih vrata i objaviti ju naknadno.

Izvor: bl/h/Direktno.hr/Foto:FaH

Izvorni autor: bl/h/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.