DRAKONSKE KAZNE Kršenje samoizolacije donosi i do tri godine zatvora

14.03.2020. 08:19:00

Razmatra se dodatno postrožavanje zakonskih sankcija za one koji se ne pridržavaju pravila samoizolacije i rigorozna policijska kontrola.

U Hrvatskoj su predviđene vrlo stroge kazne zatvora za kršenje uvjeta samoizolacije kao što je to bio skandalozni slučaj muškarca koji se u četvrtak, unatoč toga što mu je bila određena spomenuta zdravstvena mjera, pojavio s djetetom na pregledu u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

Zbog toga je naložena dezinfekcija bolničkog prostora i samoizolacija djelatnika bolnice, te ostalih pacijenata koji su bili u kontaktu sa zaraženim. Stručnjaci ozbiljno upozoravaju kako samo nekoliko ponovljenih slučajeva, poput ovoga iz bolnice u Klaićevoj, može dovesti do golemog povećanja broja zaraženih u Hrvatskoj i eksplozije epidemije korona virusa.

Prema članku 180. Kaznenog zakona RH, koji se odnosi na širenje i prenošenje zaraznih bolesti, predviđena je kazna zatvora od tri godine za osobe koje se, ne pridržavajući mjera zaštite, drugoga zaraze opasnom zaraznom bolešću. Čak i oni koji nikoga ne zaraze, a ne postupaju po propisima i naredbama državnih tijela, dobit će kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, pišu 24sata.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.