DRAMA NA POLJUDU! Rijeka slavi, Labrović obranio Livaji penal u 96. za izjednačenje

05.02.2023. 19:58:00

Rijeka je u Jadranskom derbiju na Poljudu slavila s 2:1 u 20. kolu HNL-a i odnijela vrijedne bodove
 
  

HAJDUK - RIJEKA 1:2 (Livaja 90‘ p./Ampem 65‘, Frigan 83‘)

SPLIT – Stadion Poljud. Gledatelja 13.000. Sudac: Ante Čulina (Zagreb). Pomoćnici: Đurak i Crnčić. Četvrti sudac: Dadić. VAR sudac: Lovrić. AVAR: Tomas. Delegat: Vukojević.

HAJDUK (3-5-2): Sentić – Awaziem, Simić, Melnjak – Lovrencsics (od 72. Kalinić), Pukštas, Grgić (od 72. Fossati), Krovinović, Sahiti (od 54. Mikanović) - Mlakar (od 64. Benrahou), Livaja. TRENER: Ivan Leko.

RIJEKA (4-2-3-1): Labrović - Smolčić, Galešić, Dilaver, Vukčević – Selahi (od 66. Banda), Hodža – Ampem (od 78. Grgić), Janković (od 78. Liber), Marin (od 88. Goda) - Frigan (od 89. Obregon). TRENER: Sergej Jakirović.

ŽUTI KARTONI: Frigan (47- grub prekršaj). Vukčević (73- grub prekršaj)

Rijeka je u nedjelju uzela sva tri boda u jadranskom derbiju, a Hajduk je upisao drugi uzastopni poraz, bitno kompromitiravši svoje ambicije u utrci za naslovom!

U dramatičnoj utakmici Hajduk je u šestoj minuti sudačke nadoknade imao priliku poravnati na 2:2, ali Livaji je Labrović obranio jedanaesterac i sačuvao pobjedu gostiju. Rijeka je prekinula niz od četiri uzastopna poraza u jadranskom derbiju, a hajdukovci su utakmicu završili praćeni porukama Torcide sa sjevera "srami se, Hajduče" i "igrajte p....". Teški dani za novog trenera Ivana Leku, dva poraza u tri susreta, a Rijeka je uzela sedam bodova na tri gostovanja također s novim strategom Jakirovićem.

Rijeka je u prvom dijelu igrala niz buru, dok je Hajduk išao u kontru sjevernog vjetra. Bijelima se stoga često događalo da im centaršutevi upućeni na peterac završe na 10-12 metara jer je bura nekontrolirano odnosila loptu. Unatoč hendikepu s burom ipak su Bijeli uspjeli u početnih 15-ak minuta kreirati dvije opasne situacije. U oba navrata lopte su dolazile od Lovrencsicsa na desnoj strani. A prva je situacija bila istinski "zicer". Primio je Krovinović loptu na 12 metara od vrata Rijeke, prsima je primirio za desnu nogu, šutirao u desni donji kut, ali uspio je Labrović vršcima prstiju skinuti pokušaj veznjaka Bijelih. Druga je situacija krenula od Lovrencsicsa da bi preko Sahitija Krovinovića s lijeve strane opet došla do Mađara, koji je loptu zahvatio u padu, ali neometan je s 10-ak metara pucao pred vrata izmamivši uzdahe s tribina. U 21. minuti šut je s desne strane isprobao Mlakar, ali na mjestu je Labrović. Hajduk se mučio s riječkim obrambenim blokom i burom, međutim, kontrolirali su Bijeli utakmicu u prvom dijelu. Bilo je to puno opreznije nego u Puli s Istrom jer hajdukovci nisu jurili u visoki presing. već su strpljivije čekali i gradili akcije. Igralo se uglavnom na riječkoj polovici, pa kada se nije moglo visokim ubačajima, tražio se koridor preko boka s povratnim prizemnim loptama.

Prvi udarac, prvi posao za Sentića, potpisao je Antonio Marin. Polukontra Rijeke izašla je iz nesporazuma Grgića Awaziema na sredini terena u 39. minuti. Povukao je Marin, šutirao s 15-ak metara iskosa, ali Sentić je odbio u korner. Završnica prvog dijela pripala je Rijeci, Hajduk je teško prenosio loptu iz svoje polovice, igra se preselila pred kazneni prostor Bijelih. Dvije sjajne intervencije imao je Sentić u prvoj minuti sudačke nadoknade prvog dijela. Pogriješio je Lovrencsics, Rijeka presjekla loptu koju je prihvatio Frigan, ušao s desne strane u kazneni prostor, šutirao u suprotni kut, gdje je Sentić odbio, ali u malom "fliperu" odbijanja loptu je dohvatio Janković, pucao pod gredu, no ponovno je Sentić odbio u korner.

Hajduk je sačuvao mrežu na isteku prvog dijela, a Leko je sigurno imao što reći svojim igračima na poluvremenu jer u nastavku je Hajduk bio u povoljnijoj poziciji igrajući niz buru, a Rijeka se počela mučiti s ispucavanjem lopte iz svog kaznenog prostora, dok je vjetar vraćao natrag. U 52. minuti teže se ozlijedio Emir Sahiti, na nosilima je iznesen s travnjaka, a umjesto njega u igru je ušao Mikanović. Sahiti je stradao u kontaktu s Ampemom, ali praktički bez starta suparničkog igrača, nezgodno je stao na nogu i uz bolnu grimasu završio na travnjaku. Na mjesto Sahitija premješten je Lovrencsics, koji je već u 56. minuti od Mikanovića dobio sjajnu loptu, koju s dva metra nije uspio ugurati u mrežu, već je poslao paralelno s gol-linijom.

Hajdukovci nisu zabili, već su s druge strane priredili i šansu za goste koju je Ampem pretvorio u vodstvo. Ponovno je, kao i nekoliko puta ove sezone, kardinalno pogriješio Awaziem, pa je Rijeka je nakon 65 minuta imala vodstvo. Leko je u 72. na travnjak poslao i Nikolu Kalinića, a Grgića je mijenjao Fossatijem u sredini. Ali, teško su Bijeli dolazili do šanse, štoviše, mogao je Frigan biti i opasniji u 76. minuti kada je pobjegao splitskoj obrani, ali je pucao visoko preko vrata. Međutim, sedam minuta kasnije, Frigan je pogodio za 0:2 na semaforu i činilo se da je utakmica riješena. Ali, samo se činilo, jer prava drama tek je uslijedila. Prvi jedanaesterac na Kaliniću u 90. je iskoristio Livaja, a zatim je Čulina dugo gledao situaciju iz druge minute sudačke nadoknade kada je Galešić nogom zakačio Livaju u kaznenom prostoru. Nakon osobnog pregleda VAR snimke pokazao je na bijelu točku, ali drugi jedanaesterac Livaje obranio je Labrović, izvadio iz desnog donjeg kuta za konačnih 1:2.


GOLOVE S DERBIJA POGLEDAJTE OVDJE.

Izvor: sportske.hr/Foto: hajduk.hr

Izvorni autor: Jurica Radić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.