Dvostruka mjerila i licemjerje: 'U Zambiji su to bili Hrvati, a u Grčkoj huligani'

11.12.2023. 16:57:00

Hrvatska navijačka skupina Bad Blue Boys nakon "nereda" koji su izbili u Grčkoj dobila je negativnu konotaciju. Grčki sud je odlučio da nisu krivi, ali zašto su hrvatskim mainstream medijima i dalje krivci? O ovoj smo tematici razgovarali s komunikacijskim stručnjakom i doktorom komunikacijskih znanosti s Hrvatskog katoličkog sveučilišta Kristijanom Sedakom.

"Tema o Boysima u Grčkoj neodoljivo podsjeća na naše građane zapele u pravosudnoj zamrzlami u Zambiji. Ono što je zanimljivo je da smo imali Hrvate u Zambiji i huligane u Grčkoj", poručio je Sedak za portal Direktno. U Zambiji su uvijek, istaknuo je, oslovljavani kao građani Republike Hrvatske pa su svi pozivali na presumpciju nevinosti i da treba pomoći hrvatskim građanima.

S navijačkom skupinom Dinama situacija je oprečna. Naime, kako nam je naveo Sedak, hrvatski mainstream mediji navijače u Grčkoj nazivali su zločincima. Samo su neki od naslova koji potvrđuju ovu tezu, poput: "Tko je mladić kojeg su ubili hrvatski huligani?",  "Dinamovi huligani su izboli navijača AEK-a",  "Hrvatski huligani su brutalno ubili grčkog mladića".

Postavlja se pitanje što očekivati od grčkih medija i institucija, ako hrvatski mediji ovako pišu? Sedak se prisjetio i "emotivne" medijske priče iz Zambije kojoj su djeca tako sretno potrčala u naručje nakon šest mjeseci i nakon što su ih poznavali svega tri i pol sata. "U ovom duboko podijeljenom društvu teško je naći temu bez prijepora", napomenuo je. 

Zašto su mediji takvi?

"Siguran sam da se svi ipak slažemo da BBB nisu išli u Afriku ilegalno posvajati djecu. Zašto mediji drugačije prikazuju jedne i druge i to na dijametralno suprotan način? Ne bih donosio zaključke, već dozvolite da parafraziram latinsku izreku Da mihi factum, dabo tibi ius - Dat ću vam činjenice, a vi donesite sud", istaknuo je.

Medijima je uvijek zanimljivo pratiti teme koje su zapaljive i dijele društvo, rekao nam je, a istaknuo je i česte napade na sve vezano uz domoljublje, ponos i obitelj. Njihovog se povratka očigledno prepao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je u ponedjeljak zatražio od suda zabranu odlaska na nogometne utakmice u Hrvatskoj za pripadnike Bad Blue Boysa koji su se vratili iz Grčke.

"Što se tiče hrvatskih institucija, sud može donijeti mjere zabrane prisustvovanja sportskim terenima, na nogometnim utakmicama, u trajanju od šest mjeseci do jedne godine, na zahtjev policije. Policija će vrlo brzo i intenzivno podnositi takve zahtjeve sudovima u odnosu na sve osobe", rekao je Božinović. 

Ova odluka začudila je komunikacijskog stručnjaka kojem nije jasno na koji se Zakon ministar poziva? "Nisam upoznat da je za ulazak na stadion potrebna potvrda o nekažnjavanju iz drugih država. Smatram da huliganima i nasilnicima nije mjesto na stadionu. Pitanje je radi li se ovdje o prediozbornom obećanju ili nečemu što možemo doista očekivati.", upozorio je.

Već su pokazali veliko srce

Upitali smo osjeća li se on, a trebaju li se i ljudi zabrinuti za svoju sigurnost zbog povratka Bad Blue Boysa u Zagreb. Podsjetio nas je na činjenicu humanitarnog rada navedene navijačke skupine koja se iskazala u natežnim bitkama, poput potresa, poplava i pandemije koje su razarale Hrvatsku.

Upravo su navijačke skupine, među ostalim i Boysi, bili oni koji su pokazali veliko srce. Ponovit ćemo za kraj latinsku izreju, koju je naš sugovornik gore već rekao: "Dat ću vam činjenice, a vi donesite sud!".

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: Josipa Galić/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.