Edo Pezzi o optužbama za rasizam: ‘Netko nepismen pročitao je tekst, pa je krenulo. Nema tu teme‘

14.07.2021. 10:35:00

Cijela moja poanta je to, njihova uobraženost i potcjenjivanje suparnika, kaže doajen sportskog novinarstva o svom osvrtu na Engleze

Nakon prozivki za rasistički ispad zbog osvrta na poraz Engleza u finalu Europskog prvenstva, doajen sportskog novinarstva Edo Pezzi komentirao je optužbe za Dalmatinski portal. Osvrćući se na skidanje srebrne medalje, Pezzi je rekao sljedeće: "Ja sam živio u Engleskoj godinu dana kao student, tamo davno na Svjetskom prvenstvu 1966. u nogometu. To je bio sasvim drukčiji narod od ovoga sad. Svašta je došlo u tu zemlju i tu se ne treba čuditi ovim stvarima".

- Nažalost, to je traženje teme gdje je nema. Bojim se da je prvo netko nepismen pročitao tekst, pa je krenulo. Nigdje u onome što sam rekao nema rasizma, samo je riječ o odnosu Engleza prema nogometu - izjavio je Pezzi.

Istaknuo je da ga godinama iritira njihova napuhanost, a po njemu, nema tu nogometa.

- Cijela moja poanta je to, njihova uobraženost i potcjenjivanje suparnika. Pa gdje ste vidjeli ikad u sportu da netko proglašava unaprijed praznik jer će biti prvak? To je, po meni, nedopustivo. Skidanje srebrne medalje je omalovažanje Talijana, navijača i svih ljubitelja sporta - obrazložio je.

Rekao je i da je dovoljno pročitati i engleske medije što pišu o reprezentaciji i bit će svima jasno o čemu se radi, da je i njegov komentar upravo na tom tragu, isključivo nogometnom i da ljudi to razumiju, piše Dalmatinski portal.


Bio je, kaže, 1966. godine u Engleskoj, pratio Svjetsko prvenstvo i navijao dugi niz godina za njih.

- Nažalost, nema tu više nogometa, ostala je samo bahatost. Izgubili su svoju prepoznatljivost. Možda netko voli takav nogomet, ja ne. Volim španjolski, talijanski i volim onaj kakav igra naš Luka Modrić. Više vrijedi Modrić, nego cijeli engleski nogomet - podvukao je Pezzi.

Vrijeme koje je proveo u Engleskoj 1966. godine, kako je rekao, među najljepšim trenucima mu je u životu. Naveo je da ih zna kao skromne.

- Zajedno sam sa susjedom prao automobil. Poslije sam, kad sam se vratio u Split, saznao da je to bio Sean Connery. To je skromnost koja je krasila tadašnju Veliku Britaniju - ispričao je anegdotu za kraj.

Izvor: jutarnji.hr

Izvorni autor: Jutarnji.hr / Foto: Hrt/screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.