ENERGETSKA KRIZA Vlada će sutra produžiti mjeru o zamrzavanju cijena goriva

10.11.2021. 17:50:00

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada na sutrašnjoj sjednici produljiti uredbu o ograničavanju cijena goriva na još mjesec dana. Provjerili smo što se u međuvremenu događalo s cijenama derivata na tržištu i što možemo očekivati u budućnosti

Podsjetimo, kako bi obuzdala divljanje cijena goriva, Vlada je 14. listopada donijela uredbu o ograničenju rasta maksimalne maloprodajne cijene benzinskih i dizelskih goriva, a stupila je na snagu 16. listopada. Po toj uredbi cijena benzina ograničena je na 11 kuna i 10 lipa po litri, a cijena dizela na 11 kuna po litri.

Odluku o zamrzavanju cijena nafte na 30 dana Vlada je donijela kako bi ublažila udar na građane i poduzetnike. Premijer Plenković je prilikom donošenja uredbe rekao da će Vlada analizirati sve što se bude zbivalo na svjetskom i regionalnim tržištima te po potrebi dodatno reagirati.

Teret ove mjere pao je na leđa distributera pa su morali smanjiti svoje marže. Nakon stupanja uredbe na snagu ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić najavio je da će, ako cijene goriva nastave rasti i nakon 30 dana, doći do 'malo pravednije raspodjele odgovornosti'.

'To će koštati, potpuno nam je jasno, a držimo da su marže distributera bile dovoljno visoke da ovaj 'prvi val' preuzmu na sebe, međutim ako nabavne cijene i nakon mjesec dana nastave rasti, onda ćemo tu reagirati i mi kao Vlada', poručio je Ćorić.

Što se dogodilo s tržišnim cijenama naftnih derivata nakon zamrzavanja u Hrvatskoj? Prema izračunu Jutarnjeg lista, da Vlada nije uvela regulaciju cijena, trenutna cijena benzina kretala bi se oko 11,35 kuna, a dizela oko 11,47 kuna.

  •  
  •  
  •  Cijene nafte stagniraju u posljednja dva tjedna

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ti iznosi manji su za pet, odnosno osam lipa u odnosu na tržišne cijene prije uvođenja uredbe, što upućuje na stabilizaciju cijena naftnih derivata na tržištu.

Posljedica je to stagnacije cijena nafte u posljednja dva tjedna, nakon velikog skoka u ranijem razdoblju.

Stručnjak za energetiku Igor Dekanić smatra da je uredba imala pozitivan učinak u pogledu smirivanja građana i dijela poduzetnika. 'Uredba je ispunila svoju svrhu ako je uloga Vlade da stabilizira tržište', kaže Dekanić, ističući da je ta mjera bila u duhu zaključka šefova vlada Europske unije o stabiliziranju unutarnjih energetskih tržišta.

Igor Dekanić

Igor Dekanić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Pixsell, profimedia

No produljenje zamrzavanja cijena opet će izazvati negodovanje distributera.

'Poduzetnici iz sektora će se buniti, ali vjerojatno će se sve ipak stabilizirati s obzirom na smirivanje cijena nafte', prognozira Dekanić.

U slučaju da mjera potraje tri mjeseca, smatra da će Vlada osloboditi cijene najkvalitetnijih derivata.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Zoran Korda

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.