ENGLESKA - NJEMAČKA (18.00) Mitski sudar na Wembleyu! Utakmica velikog uloga i dvoboj velike prošlosti

29.06.2021. 17:20:00

ENGLESKA - NJEMAČKA (18.00)

ENGLESKA: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw - Trippier, Rice, Phillips, Saka - Sterling, Kane 

NJEMAČKA: Neuer - Ginter, Hummels, Rüdiger - Kimmich, Goretzka, Kroos, Gosens - Müller - Havertz, Werner


Bez pretjerivanja, mitski je dvoboj danas poslijepodne na Wembleyju. Engleska protiv Njemačke najintrigantniji je susret osmine finala, utakmica golemog uloga, dvoboj velike prošlosti. Ponovno na Wembleyju s kojeg Nijemci već 55 godina nose uspomenu na finale SP-a, s kojeg Englezi imaju traumu jedanaesteraca od prije 25 godina iz polufinala Eura. S Wembleyja na kojem su jedna i druga reprezentacija proslavljali naslove, ali srijedu će netko dočekati s kartom u jednom smjeru. Tko je uopće favorit?

Na papiru sve izgleda jednostavno. Reprezentacija koja je rangirana kao 4. u FIFA poretku s prvog je mjesta stigla do osmine finala. U zadnjih pet utakmica nije primila pogodak, u posljednjih devet nije izgubila. S druge strane Njemačka kao 12. na FIFA ljestvici prošla je skupinu sa skromna 4 boda, provukla se protiv Mađara, u zadnjih 6 utakmica nije sačuvala čistu mrežu, a pritom je gubila od Španjolske 0:6, od Sjeverne Makedonije 1:2. Tko bi onda trebao biti favorit? Jasno, Englezi. Ali, nije sve tako jednostavno kako izgleda. Recentnu povijest treba ignorirati, isto koliko i mitologiju međuosbnih dvoboja. Nijemci su se jedva spasili protiv Mađara, ali pred Englesku su puni samopouzdanja.

- Wembley ? Nema boljeg za nogomet - poručio je desni bočni Elfa Joshua Kimmich.

image
 ALEXANDER HASSENSTEIN Afp

Manuel Neuer se slaže:

- Wembley nam odgovara, čeka nas potpuno drukčija utakmica. Vidjeli ste koliko možemo kada igramo protiv jačih reprezentacija.

Samopouzdanje ili pomalo i bahati stav? Vjerojatno negdje između, ali kao da sami sebe hrabre sintagmom “Opustite se, to je Engleska, sve će biti u redu”.

Nijemci puni vjere

Nijemci su se puni vjere, a Englezi? Kao da ih i dalje muči tradicija, oni silni jedanaesteraci koji su ih dvaput koštali finala u ogledima s Elfom na SP-u u Italiji 1990. i na Euru prije 25 godina. Kao da još vide Gazzine suze i očaj na licu Stuarta Pearcea i Garetha Southagtea nakon promašaja vrijednih finala. Zato ne čudi poruka Thomasa Müllera uoči današnjeg ogleda:

- Odlučujući faktor nije samo nogometna klasa, već i mentalitet. Naši igrači znaju kako pobijediti, dokazali su to. Mi nismo bilo tko - kazao je uz naglasak kako su tri njemačka trenera, Klopp, Flick i Tuchel, osvojili posljednja izdanja Lige prvaka, a dvojica su to učinili s engleskim klubovima (Liverpool, Chelsea).

image
 JUSTIN TALLIS Afp

Nijemci nemaju rezultat posljednje tri godine, još od debakla u Rusiji traže povratak u velikom stilu. Ali, nemaju ni kompleks inferiornosti. Dobro znaju da se utakmice ne dobivaju samo šutiranjem i taktikom, već i nekom, nazovimo je posebnom njemačkom pobjedničkom kvalitetom. Mentalitetom koji ne poznaje defetizam kao stanje.

Što Engleska može ponuditi u nogometnom aspektu? Gareth Southgate ima prigodu uzvratiti Elfu za bolnu uspomenu iz 1996., ali jasno je, primarno se treba koncentirati na današnji ogled. Ne misiliti na osobni revanš, već pripremiti momčad za sve izazove.

- Ne moram demistificirati prošlost, jer povijest je nebitna za moje igrače. Naravno, oni gledaju te stvari i pomalo ih razumiju, ali to nije nešto o čemu razgovaramo. Ova je momčad u posljednjih nekoliko godina iznijela puno velikih utakmica, stvorila vlastitu povijest i svoje priče. Zato s tog aspekta i gledaju na današnju utakmicu - poručio je Southgate.

Hoće li se engleski izbornik vratiti na sustav s trojicom u zadnjoj liniji? Engleski analitičari drže da će ipak ostati vjeran sustavu 4-2-3-1. Premda Nijemci igraju 3-4-3, pa bi se Engelska shodno tome mogla prilagoditi njihovoj koncepciji, kao jedinu promjenu na Otoku i dalje smatraju ulazak kapetana Liverpoola Jordana Hendersona u veznu liniju.

- Iskreno, radili smo i na drugim opcijama, a ne samo na igri s trojicom u zadnjoj liniji.

Bolje pripremljeni

Southgate ima okosnicu momčadi, ima postavu velikih imena, ali Lavovi pate od kronične neefikasnosti. Zadnjih pet nisu primili pogodak, ali četiri su utakmice dobili sa 1:0. Harry Kane je najveći adut, ali najveći dužnik engleske reprezentacije. Najbolji strijelac Premiershipa i Zlatna kopačka zadnjeg SP-a još nije zabio na Euru, ali svi mu i dalje vjeruju. Makar da poentira u raspucavanju s bijele točke.

Engleski mediji ozbiljno su se bavili i tim pitanjem. Ben Littleyton, engleski novinar kojeg drže specijalistom za predviđanje pobjednika na jedanaesterce, drži Engleze favoritima.

- Unatoč bolnoj povijesti udaraca s bijele točke kontra Njemačke, smatram da je Engleska ovog puta bolje pripremljena za takvu situaciju - kazao je Littleyton.

Mount spreman za Njemačku

Mason Mount uvjeren je da će biti spreman za dvoboj s Njemačkom iako se, zajedno s Chilwellom, suigračima može priključiti tek danas. Engleski savez je ustvrdio da dva igrača Chelseaja ne smiju napustiti izolaciju do ponedjeljka u ponoć. Mount i Chilwell u karanteni su nakon što je ustanovljeno da su bliski kontakt škotskog reprezentativca Gilmoura, koji je imao pozitivan Covid test. Trenirali su individualno, a prijedlozi da mogu sudjelovati u pripremama radeći s drugim igračima, makar u malim skupinama, nisu prihvaćeni. Ali, Mount se nada da će biti u kadru za Njemačku.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Jurica Radić/Foto: Laurence Griffiths, CHRISTOF STACHE/POOL/AFP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.