ESKALACIJA SUKOBA NA KOSOVU: Najmanje 25 vojnika KFOR-a ozlijeđeno u sukobima na sjeveru Kosova

30.05.2023. 08:51:00

Najmanje 25 pripadnika snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) ozlijeđeno je u ponedjeljak u sukobima sa srpskim demonstrantima koji zahtjevaju povlačenje albanskih gradonačelnika, javlja AFP.

Posljednjih dana veoma je napeta situacija na sjeveru Kosova, gdje mnogi pripadnici većinske srpske zajednice u četiri grada ne priznaju vlast Prištine i lojalni su Beogradu.

Vojnici KFOR-a, naoružani štitovima i palicama, prvo su pokušali razdvojiti dvije suprotstavljene strane prije nego što su počeli rastjerivati masu, prenio je novinar AFP-a. Demonstranti su odgovorili bacanjem kamenja i molotovljevih koktela na vojnike.

Nekoliko vojnika iz talijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a “bili su mete neprovociranog napada i zadobili su traumatske ozljede s prijelomima i opeklinama od eksplozije zapaljivih naprava”, navodi se u priopćenju KFOR-a i dodaje da su vojnici ozlijeđeni dok su pokušavali obuzdati masu.

Potom se oglasilo mađarsko Ministarstvo obrane koje je potvrdilo da među ozlijeđenima ima više od 20 mađarskih vojnika, od kojih je sedam teško ozlijeđenih.

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani na Twitteru je potvrdio da je ozlijeđeno i 11 talijanskih vojnika.

AFP je prenio da je ozlijeđeno i više od 50 Srba, od kojih dvoje teže.

Izvor: PDN/Foto: AFP

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.