EUFOR Europska vojska tvrdi da nema dokaza da u BiH postoje kampovi za paravojnu obuku

28.11.2023. 17:50:00

Vojne snage Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) ne raspolažu informacijama ili dokazima koji bi potvrdili da u toj zemlji postoje kampovi za paravojnu obuku, kako to tvrdi ministar obrane BiH Zukan Helez, stoji u očitovanju kojega je EUFOR u utorak dostavio lokalnim medijima.

Zapovjedništvo EUFOR-a u Sarajevu navodi kako se redovito analizira stanje na terenu i prikupljaju informacije bitne za očuvanje mira u BiH, sukladno mandatu koji mu je povjeren, no da dokaze o postojanju ilegalnih kampova do sada nije dobilo.

Ministar obrane Helez prošlog je tjedna u jednom intervjuu izjavio kako ima podatke o postojanju kampova u kojima se provodi paravojna obuka na kojoj su instruktori Rusi, a da u tome povremeno sudjeluju i pripadnici policije Republike Srpske.

Naknadno je suočen s brojnim potanjima kazao kako takvi kampovi postoje u općini Rogatica u istočnoj Bosni te na planini Maglić.

EUFOR je na upite medija s tim u vezi odgovorio kako te snage prate stanje na terenu, a za sada nemaju informacije o sigurnosnim ugrozama poput onih o kojima je govorio Helez, a o tome ih nisu izvijestili niti iz tijela vlasi BiH.

Osim baze kod Sarajeva koju dijeli sa stožerom NATO-a u BiH EUFOR ima još 19 timova za vezu diljem zemlje a njihovi pripadnici redovito provjeravaju stanje na terenu, uključujući tu kontakte s lokalnim stanovništvom.

“EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja stanja u regiji s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja. Naša suradnja s predstavnicima vlasti u BiH je od ključnog značaja kako bi se osigurao proaktivan i koordiniran odgovor na bilo koji izazov. EUFOR ostaje čvrsto posvećen sigurnosti u regiji”, navodi se u priopćenju.

Ministar Helez u ponedjeljak je svoje tvrdnje o postojanju kampova za paravojnu obuku iznio kao svjedok i u Tužiteljstvu BiH, koje je nakon njegovih izjava medijima otvorilo istragu.

Političari iz RS na Heleza su zbog svega pokrenuli seriju napada uključujući zahtjev za njegovom smjenom s mjesta ministra.

Helez je tvrdnje o postojanju sumnjivih kampova iznio nakon što je ministar policije RS Siniša Karan izjavio kako u BiH djeluje između 100 i 120 “paradžemata”, odnosno izdvojenih zajednica radikalnih islamskih vjernika koji bi mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju. Ni Karan nije ponudio nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Izvor: novilist.hr/Foto: Reuters

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.