'Europska obrana bila bi francuska obrana"

15.09.2021. 20:35:00

James Crisp, dopisnik iz Bruxellesa Daily Telegrapha, britanskog dnevnog lista koji inače nije pretjerano sklon Europskoj uniji, govor Ursule von der Leyen protumačio je kao poziv na stvaranje "Obrambene unije" u sklopu EU.

Konkretno, Crisp piše da je šefica EK rekla da se "EU mora dići na iduću razinu" i sama slati vojnike u konflikte zone. To jest, pozvala je 27 država članica da stvore "Obrambenu uniju".

- Bit će misija u kojima neće sudjelovati NATO ili UN, ali u kojima bi Europa morala biti prisutna. Europa može i očito mora biti voljna više toga učiniti sama, poručila je Von der Leyen koja je upozorila i da ulazimo u eru regionalnih rivalstva, ali i doba u kojem se velike sile fokusiraju jedna prema drugoj.

EU, napominje Crisp, ima borbenu skupinu od 1500 vojnika još od 2007. godine, ali koja ni jednom nije bila iskorištena, čak ni za recentnu evakuaciju iz Kabula.

- Možete imati najnaprednije oružane snage na svijetu, ali ako ih niste spremni nikada iskoristiti, koja korist od njih? To nas je dosad sputavalo. Nije riječ samo o nedostatnom kapacitetu, nego i nedostatku političke volje, zaključila je von der Leyen.

Ako bi se krenulo o jaču vojnu integraciju država članica EU, to bi moglo poslužiti kao važan korak prema oformljavanju potencijalne Europske vojske, navodi Daily Telegraph podsjećajući da je riječ o konceptu kojem se Ujedinjeno Kraljevstvo konstantno protivilo tijekom svojeg članstva u EU.

Također, takav korak ne bi bio moguć bez suglasnosti svih država članica. A neke, poput tri baltičke države, tome nisu sklone jer moguću Europsku vojsku vide kao smanjivanje utjecaja i značaj NATO pakta (na koji se spomenute države snažno oslanjaju u čuvanju svojih istočnih granica prema Rusiji i Bjelorusiji).

Diplomati nekih drugih zemalja članica, piše Crisp za Telegraph pozivajući se svoje izvore, tvrde da se boje kako bi u Europskoj vojsci Francuska bila previše dominantna.

- Bez Ujedinjenog Kraljevstva europske obrambene snage zapravo bi bile francuske, što je velik problem, citira Telegraph jednog anonimnog diplomata koji ističe da neke države brine to da francuske kompanije iz obrambenog sektora "dobivaju u EU više poslova nego tvrtke iz drugih zemalja".

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Jutarnji HR

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.